Slovenija
23 ogledov

Tri četrtine služb ni objavljenih

Ljubljana 04.11.2010, Zavod za zaposlovanje, Vegradovi delavci, zdomci, vpisovan Benjamin Kovač
Iskanje službe. Zaposlitveni oglasi le ena od poti, kjer je konkurenca najhujša.

Prostih delovnih mest, objavljenih na Zavodu RS za zaposlovanje, je 916, prijavljenih iskalcev zaposlitve pa je več kot 122 tisoč. Zadnji podatki – za marec – kažejo, da se je brezposelnost začela sezonsko zmanjševati, vendar ostaja višja kot pred enim letom. Prijavljenih brezposelnih oseb je bilo za 1,2 odstotka manj kot februarja, v primerjavi z marcem 2012 pa za 10,6 odstotka več.

Skriti trg


"Oglasov za zaposlitev je manj, iskalcev zaposlitve pa več, kar kaže na veliko konkurenco," pravi Martin Pelicon z zaposlitvenega portala MojeDelo.com. "Dejstvo je, da je tri četrtine služb oddanih že pred tem, ko podjetje objavi oglas. Gre za tako imenovani skriti trg, ki ga velja upoštevati – prek prijateljev, znancev," razlaga. Tudi konkurenca je v teh zgodnejših fazah iskanja kadrov manjša. Na vprašanje, kolikšno prednost predstavlja vključitev v različna spletna omrežja, denimo LinkedIn, Pelicon odgovarja, da se tega nekatere agencije pogosto poslužujejo, delodajalci pri nas pa manj. Gre večinoma za dodatno informacijo, ki jo lahko pri preverjanju življenjepisa kandidata pridobi delodajalec. "Poznam pa konkreten primer, ko je nekoga na osnovi njegovega profila na LinkedInu poklical delodajalec iz Londona in ima zdaj tam službo," dodaja.

Prepoznati potrebe

"Veliko je odvisno od iskalca zaposlitve; tisti, ki prepozna, kaj so želje in potrebe delodajalca, in temu prilagodi svojo 'ponudbo', bo uspešnejši. Tisti, ki identičen življenjepis pošilja na različne kraje, pa bo večinoma neuspešen," pojasni Pelicon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.