Slovenija
17 ogledov

Tri leta se niso odločili

Igor Šoltes, Računsko sodišče Dejan Mijović
Računsko sodišče. Pahorja, Križaniča, Svetlika in Lukšiča bi skoraj doletel poziv za razrešitev.

Za energetsko sanacijo stavb je bilo 96 milijonov evrov na voljo že od leta 2007, a je bil prvi razpis za delitev denarja šele lani. Ministrstva se niso mogla dogovoriti, katere stavbe obnoviti, je v reviziji ugotovilo računsko sodišče.

Kot prve so bile za energetsko sanacijo določene bolnišnice. Vrednost javnega razpisa je bila 52,6 milijona evrov. Izbranih je bilo 19 bolnišnic od možnih 27. Na računskem sodišču se sprašujejo, ali je javni razpis sploh smiseln, saj so stavbe tako v lasti države. Poleg tega so bile investitor bolnišnice same (navadno je to ministrstvo za zdravje); najemati so morale celo premostitvena posojila, saj so jim denar vrnili naknadno.

Skoraj poziv k razrešitvi

Računsko sodišče je ugotovilo še, da popravljalni ukrepi vlade ter ministrstev za finance, za visoko šolstvo in za delo na podlagi pripomb iz revizije zaključnega računa proračuna niso bili zadovoljivi; kot so ugotovili, gre za kršitev obveznosti dobrega gospodarja. Ob morebitni hujši kršitvi bi računsko sodišče izdalo poziv za razrešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.