Slovenija
115 ogledov

Tri leta že išče zdravnika

zdravnik iStockphoto
ZD Kranj. Zaradi kadrovske stiske bolniki nimajo osebnih zdravnikov. Varuh: Kršene so jim pravice.

Kranj. “Moj osebni zdravnik Rajko Koselj je šel pred leti v pokoj. Dobili smo zamenjavo, a je ta zdravnica kmalu zanosila. Nadomeščanje je bilo nekaj časa še v matični ambulanti, od marca pa me vsakič, ko se naročim, selijo v drugo,” okoliščine v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj predstavlja bralka. Tam že tri leta ne dobi svojega 
zdravnika.

“Naj mi dajo vsaj izbiro”

Vsakič, ko potrebuje zdravnika, se sprašuje, h komu bo šla in kdaj bo sploh sprejeta. Zadnjič je klicala na začetku tega tedna, na vrsto pa bi prišla šele naslednji četrtek, če se stanje ne bi zapletlo. Tako so jo le sprejeli prej. “Zame je to nesprejemljivo. Če mi ne morejo zagotoviti trajne zamenjave, naj mi pustijo možnosti izbire,” pravi, prepričana, da so ji kršene pravice.

Varuh bralki pritrjuje

Avgust Rebič, zastopnik pacientovih pravic v Kranju, se strinja z bralko, da so ji kršene pravice. “Ima pravico do osebnega zdravnika pa tudi da ga zamenja, če želi,” pojasnjuje. Bralki prav tako svetuje, naj se med uradnimi urami oglasi pri njem. “Zadevo bomo začeli urejati. Pacientki bo treba najti zdravnika,” dodaja.

Manjka zdravnikov

Lili Gantar Žura, direktorica ZD Kranj, pravi, da se težave zaveda in da negotovost bralke razume, a rešitve zaradi velikega pomanjkanja zdravnikov ne vidi. “Koselj je bil odličen diagnostik. Imel je urejeno ambulanto,” se spominja in razume, da pacientka tak način dela pogreša. Še zdaleč pa ni edina, pravi Gantar Žurova. “Samo ta ambulanta ima okrog 1.500 pacientov. Težko vpisujemo tudi drugje,” dodaja. “Nič ji ne moremo obljubiti. Vse huje je. Mladih zdravnikov ni. Tisti, ki smo, imamo preveč nadur, pregorevamo, vse bolj se bojimo napak,” še pravi in ves čas opozarja tudi ministrstvo za zdravje, da s sistemom nekaj ni v redu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.