Slovenija
29 ogledov

Tri poti do prodaje Mercatorja

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Uprava Mercatorja v odgovoru na pismo konzorcija prodajalcev predlaga tri nove poti za zaščito interesov Mercatorja v primeru prodaje Agrokorju. Podatke za skrbni pregled bodo javno razkrili.

Uprava družbe Mercator ugotavlja, da v dopisu koznorcija prodajalcev, ki so ga prejeli v minulih dneh, ni nobenih novih pomembnih dejstev. Po njihovih besedah tako ostaja nespremenjeno dejstvo, da bi bil v tem trenutku edini kupec delnic podjetje Agrokor, ki je največji konkurent Mercatorja v regiji.

Predlagajo tri pristope

Uprava zato konzorciju prodajalcev predlaga tri pristope, ki jih v podjetju ocenjujejo kot primerne, saj bi z njimi zaščitili interese skupine Mercator. Agrokor namreč sam ne more zagotoviti finančne trdnosti po nakupu Mercatorja, zato je nujno, da dogovor vključuje tudi stabilne finančne institucije.

Interese Mercatorja bi po njihovem lahko zaščitili s formalno odločitvijo EBRD in/ali IFC, da se že v tem trenutku vključita v dogovore o zaščiti interesov skupine Mercatorja in kot pogodbeni stranki vstopita v ustrezni dogovor poleg družbe Agrokor. Kot drugo možnost navajajo, da se EBRD in/ali IFC v sklenitev ustreznega dogovora neposredno vključi po tem, ko bo Agrokor opravil skrbni pregled. Mercator je pripravljen nadaljevati postopek tudi v primeru, če se poleg Agrokorja med pogodbene stranke, ki jamčijo za dogovorjene zaveze, vključi najmanj ena resna in stabilna finančna institucija, ki je hkrati tudi pomembnejša lastnica Mercatorja in ima interes svoje delnice prodati.

Podatki bodo javni

Uprava je sklenila, da bo javno objavila podatke za omejeni skrbni pregled. Odločitev so sprejeli po pravnem posvetu, saj za razkrivanje nejavnih podatkov največjemu konkurentu obstaja veliko pravnih in drugih omejitev.

Agrokor so zaprosili, naj pošlje seznam informacij, ki jih želi, pri čemer naj upošteva, da ne vključijo nezakonitih zahtev. Zahtevek bodo objavili skupaj s podatki, kar bi lahko bilo v roku dveh do treh tednov od prejema zahtevka.

Komentarjev 1
  • elipsa 16:02 30.november 2011.

    pa naj potem na osnovi razkritih podatkov se odločijo, ali bodo kupili ali ne bodo in koliko dajo.