Slovenija
19 ogledov

Tri slovenske banke naj bi potrebovale dokapitalzacijo

Moody's EPA
Bonitetna hiša Moody's je v sredo zvečer znižala oceno kreditnega tveganja za tri največje slovenske banke – Novo Ljubljansko banko (NLB), Novo Kreditno banko Maribor (NKBM) in Abanko Vipa. Ocena bank se lahko še zniža.

Moody's je dolgoročno kreditno oceno NLB znižal z Ba2 na B2, oceno NKBM z Ba2 na B3 ter oceno Abanke Vipa z Ba3 na Caa1. Obeti za naprej so negativni, je bonitetna hiša objavila na svoji spletni strani.

Moody's je kreditno oceno trem največjim bankam v Sloveniji, ki so v državni lasti, znižal že konec aprila. Tedaj so njegovi analitiki ugotovili, da so kapitalski temelji treh bank šibki in nezadostni za spopadanje z večjimi izgubami v letošnjem letu.

Vse tri naj bi potrebovale dokapitalizacijo

Tudi tokrat analitiki te ameriške bonitetne hiše navajajo, da imajo banke omejeno možnost, da se same spopadejo z izzivi in da bodo verjetno vse tri potrebovale nove dokapitalizacije. Pri Moody's so že upoštevali izpeljano dokapitalizacijo NLB in napoved dokapitalizacije Abanke, ki naj bi se končala do konca oktobra, ter ocenili, da gre le za začasno olajšanje. Višji kapital bankama ne zagotavlja vzdržnega finančnega položaja, ki bi kril prihodnje izgube, menijo.

Kapitalski položaj druge največje banke v državi, NKBM, se je v prvi polovici leta poslabšal, nadalje ugotavljajo analitiki Moody'sa. Čeprav je NKBM napovedal, da bo odprodal premoženje, ki ne sodi v njegovo osnovno dejavnost, analitiki ocenjujejo, da bo kapitalski položaj kljub injekcijam od prodaje premoženja v trenutnih razmerah na trgu še vedno zelo ranljiv.

Moody's ugotavlja, da ostajajo slovenske banke med najbolj kapitalsko podhranjenimi v regiji Srednje in Jugovzhodne Evrope. Obseg slabih posojil je še vedno zelo visok, slovenska vlada pa je po njihovem mnenju nakazala, da bo tem bankam, ki poslujejo z izgubo, pomagala le v skrajnem primeru, saj ima sama veliko izzivov na fiskalnem področju.

To se je izkazalo tudi v primeru NLB, ko je država sicer pomagala v njeni dokapitalizaciji, vendar po tem, ko se je izkazalo, da je izčrpala vse ostale možnosti. Vlada je tudi napovedala, da bo za nadaljnje dokapitalizacije bank iskala zasebni kapital, je še navedla bonitetna agencija.

Sanacija bank v teku

Z ministrstva za finance so sporočili, da si je vlada kot eno ključnih nalog izpostavlja zagotavljanje trdnega in stabilnega bančnega ter finančnega sistema države.

Kot pravijo na ministrstvu, je skladno s tem letos zagotovila proces dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke, "s čimer je omogočila kapitalsko ustreznost banke za vsaj eno leto in tako vplivala tudi na prihodnjo gospodarsko sliko Slovenije, skladno z začrtanimi usmeritvami pa si bo še naprej prizadevala za pridobitev zasebnih vlagateljev v bankah".

V okviru naporov za sanacijo bančnega sistema bo vlada do jeseni oblikovala in sprejela zakonodajne rešitve s področja upravljanja slabih bančnih terjatev, ki bodo prispevale k odpravi kreditnega krča in stimulaciji gospodarskega okolja, poudarjajo na ministrstvu. Predlog zakona bi državni zbor lahko obravnaval že na septembrski seji.

Banka Slovenije odločitve Moody'sa ne komentira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.