Slovenija
34063 ogledov

Tri trgovine, enajst enakih izdelkov. Kje je najceneje?

blagajna, trgovina, denar, živila Profimedia
Najmanj bi tokrat za izbrano košarico odšteli v Sparu. Cene košarice so v vseh treh spletnih trgovinah v primerjavi z začetkom leta padle.

Znova smo preverili, kakšne so cene hrane pri slovenskih živilskih trgovcih, ki imajo tudi spletne trgovine. Zaradi lažje primerjave smo izbrali zgolj artikle blagovnih znamk, ki jih prodajajo v vseh treh spletnih trgovinah z živili, zato nekaterih osnovnih živil (denimo kruh, surovo meso) ter živil, ki jih prodajalci prodajajo pod lastno blagovno znamko, nismo mogli umestiti na seznam.

Ugotovili smo, da bi tokrat za izbrana živila najmanj odšteli v Sparu (nazadnje je bil najcenejši Tuš). Nekateri izdelki so se v primerjavi z zadnjim pregledom cen živil 2. 2. 2023 celo pocenili. Najbolj izrazit padec cene je zabeležilo sončnično olje (za približno 25 odstotkov). 

Statistični urad RS sicer medtem ugotavlja, da imajo na letno inflacijo še naprej največji vpliv cene hrane in brezalkoholnih pijač (1,8 odstotne točke). Te so se v enem letu zvišale povprečno za 10,4 %. 

Po lanskoletnih podražitvah so tako cene košaric živil znova nekoliko padle, predvsem na račun pocenitve sončničnega olja. Februarja letos smo za liter morali odšteti najmanj 7,59 €, zdaj pa ga lahko kupimo za 5,48 €. Še vedno pa niso na nivoju prve polovice leta 2022, ko smo za najcenejšo košarico odšteli 33,76 €.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 37
  • munja 13:08 18.september 2023.

    Saj trgovci se med seboj itak kontrolirajo. Npr. v Hoferju znižajo pečeno šunko danes, čez dva ali tri dni je identična pečena šunka v Eurospinu znižana za popolnoma enak znesek.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 13:25 16.september 2023.

    O madona, pri izdatku skoraj 40 eur je za celih 50 centov razlike med najcenejšo in najdražjo košarico, to pa je pohvale vreden dosežek, a ne!? Še en dokaz več, da se vodilni trgovci namesto, da bi si konkurirali, raje ...prikaži več dogovarjajo o cenah! Pri nas, kar se ponudbe živilskih izdelkov tiče, se trgovci ne gredo tržne ekonomije, ampak vzdržujejo dogovorno ekonomijo, po vzgledu propadle Juge. Seveda z enim majcenim popravkom, konkretno so si prilagodili dohodke, ki izvirajo iz marž!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 15:52 15.september 2023.

    Kot prvo, to ni uradna vladna košarica in kot drugo te cene so točne....Ne vem kaj je z vami nekaterimi, ki lažete samo, da lahko jamrate...Kreteni