Slovenija
24 ogledov

Tri zanimiva ministrstva po Jankovićevo

Maša Kociper mediaspeed
Trije kandidati za predsednika državnega zbora. Tudi Pahor, ki je danes prišel iz bolnišnice. Janković bi imel tudi ministrstvo za ustvarjalnost.

Razkrivamo vam prve podrobnosti koalicijske pogodbe. Najverjetnejši novi mandatar, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, bi imel 11 ministrstev. Med njimi tudi tri zanimiva, smo izvedeli neuradno: ministrstvo za konkurenčnost, ministrstvo za življenjsko okolje in ministrstvo za ustvarjalnost. Kaj točno naj bi ta ministrstva počela, še ni jasno, pravijo naši viri.

Janković jutri s sindikati

Zvečer je Janković povzel današnje dogajanje. Dejal je, da so se pogovarjali z vsemi, razen s SDS. Obiskal je tudi Pahorja. Pravi, da so bili vsi pogovori dobri, nanašali so se tudi na kratko koalicijsko pogodbo.

Dotaknili so se tudi amandmaja intervencijskega zakona, da se napredovanja zamrznejo za šest mesecev, kar podpirajo vsi, ki so bili danes na pogovorih. Jutri se bo Janković sestal še s predstavniki sindikatov.

Inflacija kandidatov

Danes je presenetil predsednik SD Borut Pahor, ki je napovedal, da namerava kandidirati za predsednika državnega zbora, a njegove kandidature pri Pozitivni Sloveniji ne podpirajo.

Janković je zvečer dejal, da se zna zgoditi, da bodo kar trije kandidati za predsednika državnega zbora. Poleg Pahorja je položaj pred dnevi zamikal predsednika Desusa Karla Erjavca. Janković meni, da Pahor zaradi dejanj v preteklem mandatu ne more zasedati te funkcije. Tudi v Pozitivni Sloveniji imajo svojo kandidatko Mašo Kociper.

Borut Pahor v bolnišnici  | Avtor: Kabinet predsednika vlade Kabinet predsednika vlade

Pahor je državni zbor sicer že vodil med letoma 2000 in 2004.

Rezanje pogače položajev

Janković je še povedal, da bi od 12 funkcij SD pripadale tri. Med funkcije šteje tudi mesto predsednika državnega zbora, kar pomeni, da bi SD ostali dve ministrstvi, če bi bil Pahor predsednik državnega zbora. Lista Gregorja Viranta bi dobila dve funkciji, po eno pa SLS in Desus.

Za danes zvečer napovedani sestanek s SD so v Pozitivni Sloveniji popoldne odpovedali. So pa pogajalci iz SD Jankoviću prinesli točke za koalicijsko pogodbo, besedila je bilo za debelo knjigo. Janković naj bi na to odvrnil, da če v koalicijski pogodbi piše vse, tudi to, kako voditi filmski sklad, potem vlade sploh ne potrebujemo. Janković se namreč zavzema za kratko koalicijsko pogodbo.

SD "ostaja samostojna"

Pahorjevo kandidaturo za predsednika državnega zbora bo v sredo vložilo deset poslancev SD, za izvolitev pa potrebuje 46 glasov. Glede na dosedanje izjave in predloge nekaterih strank kaže, da bi Pahor lahko dobil široko podporo.

Glede vstopa v koalicijo je Samo Bevk poudaril, da se pogovori nadaljujejo, a je prepričan, da bodo sestavni del koalicije. Ob vprašanju, koliko resnice je v tem, da se bo SD združila s Pozitivno Slovenijo, pa je izpostavil, da je "SD samostojna stranka in bo samostojna tudi naprej".

Komentarjev 15
  • privat 20:36 22.december 2011.

    šalo na stran..kaj niso stari politiki že pokazali kaj znajo,upajo in morejo??? Kaj hoče še ta Pahor?????pojdi v penzijo saj si napisal zakon ki pravi 8let v politiki =polna ministerska penzija...mi več nimamo kaj ti za dati...

  • F. 14:30 21.december 2011.

    @izRODEknimaš pojma :-)odkod ti ideja, da so v Virantovi stranki SDS-ovi simpatizerji?si mogoce vsaj v sanjah pomislil, da bi bilo v stranki lahko kar nekaj "rdecih"?In da je stranka to, kar pravijo da so - "ne ...prikaži več levo, ne desno".... Šušteršič - SDS?? lol.... naj-vic 2011 :-)Najbrz sklepas po imenu :-) ....

  • vladek 07:06 21.december 2011.

    Pa ministrstvo za solato,pa za opanke,a bo še kakšno ????