Slovenija
2778 ogledov

Triglav pošilja grozilna pisma, razlog so permanentna avtomobilska zavarovanja

Obvestilo o zapadli premiji Triglav zurnal24.si
Triglav pozabljivcem in vsem, ki zamenjajo zavarovalnico, pošilja "grozilna pisma"

"Ko sva kupila avto, sva ga pri Triglavu zavarovala za tri tedne, do poteka registracije, potem pa pri drugi zavarovalnici. Zdaj sva po enem letu pri drugi zavarovalnici dobila pošto od Triglava, da nisva plačala zavarovalne premije," je bila zmedena bralka. 

"Zamenjal sem zavarovalnico, zdaj sem od Triglava dobil priporočeno pismo s povratnico, da je zapadla zavarovalna premija in da mi bodo odpovedali pogodbo. Nič mi ni bilo jasno, sem mislil, da sem kakšen obrok pozabil plačati, ker sem zavarovanje plačeval na obroke," pa je zgodba drugega bralca.  

Obvestilo o zapadlosti premije | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

"Nihče ni mi ni povedal, da podpisujem dolgoročno pogodbo" 

"Ker je bil kar naprej dež, maja nisem podaljšal zavarovanja za moped, potem pa sem dobil od Triglava pismo, da moram plačati premijo, ker naj bi podpisal neko permanantno oziroma dolgoročno pogodbo. Nihče me ni nikoli opozoril, da sklepam kakšno dolgoročno pogodbo," pa je tretji primer presenečenega zavarovanca. 

Obvestilo o zapadlosti premije | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Pisma Zavarovalnica Triglav pošilja, ker so se odločili, da začnejo sklepati permanentna avtomobilska zavarovanja, to je zavarovanja ne za eno leto, ampak za nedoločen čas, premija pa se (tako kot doslej) plačuje vsako leto. Permanentna zavarovanja ima še Ergo, druge zavarovalnice (AS, Zavarovalnica Maribor, Tilia in Generali) pa permanentnih avtomobilskih zavarovanj za fizične osebe ne sklepajo. 

"Odločitev je povezana v prvi vrsti s potekom zavarovanja. Pri letnih policah zavarovanje poteče na točno določen datum, s permanentnostjo pa se podaljšuje zavarovalno kritje, ki se na primer pri policah z letnim kritjem ne. To pomeni, da v primeru, da stranka do obnovitvenega datuma, zapisanega na polici, kritja ne podaljša, le to še vedno velja. Torej, tudi če stranka pozabi obnoviti zavarovanje, bo v primeru nesreče še vedno imela zagotovljeno kritje. V primeru, da z obnovo zamuja, se stranko opomni," so pojasnili na Triglavu, kjer so permanentna vsa avtomobilska zavarovanja. 

Kritje po pretečeni polici je v veljavi že zdaj, le pol krajše

A kritje po imajo po ptreku tudi enoletne police, le nekoliko krajše. Kritje velja še 30 dni po preteku police, to je tako imenovani respiro rok, ki ga ima v splošnih pogojih vseh osem zavarovalnic, ki tržijo avtomobilska zavarovanja in so članice zavarovalnega združenja. Če nekdo, ki je avto pozabil zavarovati, povzroči nesrečo, bo zavarovalnica škodo krila, če bo le plačal premijo še za eno leto. Edini pogoj je, da je bilo zavarovanje sklenjeno za eno leto in ne manj, respiro rok pa velja, razen če bi se mu vsaj tri dni pred iztekom zavarovanja zavarovanec izrecno odpovedal. 

Pri Triglavu je zdaj kritje podaljšano za približno mesec dni. Obvestila namreč pošiljajo slab mesec po "izteku" zavarovanja, v obvestilu pa je dodaten 30 dnevni rok, do katerega lahko zavarovanec plača premijo, torej skupaj okrog 60 dni, odvisno od dneva vročitve. 

Koliko je res nesreč od 30 do 60 dni po preteku zavarovanja

"V zadnjem letu v obdobju respiro roka nismo zabeležili nobene škode. V tem času je bilo obnovljenih odstotek tovrstnih zavarovanj. Po izteku respiro roka nimamo evidenc o nesrečah, saj ne gre več za naše zavarovance," so pojasnili na Triglavu. 

Koliko škodnih primerov nastane v tem obdobju od 30 do 60 dni po preteku zavarovanja, pa na Slovenskem zavarovalnem združenju niso mogli povedati. Čeprav upravljajo škodni sklad, iz katerega se izplačajo škode, ki so povzročene z nezavarovanimi vozili (in jih nato izterjajo od lastnika), ne vodijo posebne evidence, koliko časa je preteklo od poteka zavarovalne pogodbe.

Preberite še: 

Pred tremi leti smo poročali, da kar četrtina lastnikov zamudi s podaljšanjem registracije, a jih ogromna večina, sedem od desetih zadevo uredi v enem tednu. 

Prometna nesreča v Šoštanju | Avtor: PGD Velenje PGD Velenje
Ne glede na to, da v respiro roku ni bilo nobene nesreče, so na Triglavu prepričani, da so permanentna zavarovanja boljša. "Permanentna zavarovanja so za stranke enostavnejša, saj imajo tako manj skrbi glede trajanja zavarovanja, zavarovalnega kritja in posledično manj dela z zavarovalnimi policami." so pojasnili. 

Zakaj ne preverijo, če je avto že zavarovan drugje

In zakaj na Triglavu pred pošiljanjem obvestila ne preverijo, ali je avto že zavarovan pri konkurenci in se izognejo zmedi in slabi volji nekdanjih zavarovancev? Razlog je verjetno pravne narave, saj morajo najbrž obvestilo poslati, tudi če vedo, da je avto zavarovan pri drugi zavarovalnici. "Dostop imamo do registra eMRVL (matični register vozil in listin), kjer je na voljo le podatek za obvezna zavarovanja. Večina avtomobilskih polic, sklenjenih v Zavarovalnici Triglav, pa sestoji iz kombinacije obveznih in kasko zavarovanj. Slednje je torej razlog, da ne razpolagamo s podatki ali in pri kateri konkurenčni zavarovalnici je zavarovanec sklenil avtomobilsko zavarovanje.  Skladno z obligacijskim zakonom pa stranko s priporočenim dopisom obvestimo o prekinitvi permanentnega zavarovanja, a le v primeru, da z njene strani nismo prejeli odpovedi zavarovanja," so odgovorili. 

"Lahko bi priložili položnico" 

Bralec, ki je želel še naprej biti zavarovan pri Triglavu se sprašuje, zakaj mu niso z obvestilom poslali še položnice, da mu ne bi bilo treba hoditi na zavarovalnico. "Stranka ima ob poteku zavarovalnega leta možnost prilagoditi posamezna kritja na polici, zato ji ne pošljemo hkrati z obvestilom tudi nove položnice, saj lahko pride do odstopanj pri višini premije. Hkrati je lahko stranka v vmesnem času pridobila morebitne dodatne ugodnosti (denimo na račun Triglav Kompleta ali popustov z aplikacijo Triglav Drajv), ki se prav tako upoštevajo ob obnovi," so pojasnili na Triglavu. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • Žurnalček 16:38 19.julij 2019.

    Jaz pri Savi nimam nobenega problema . Izplačajo škodo po kasku in po obveznem !

  • jozicamurn 12:14 22.avgust 2016.

    Izogibajte se grawe zavarovalnice v velikem loku! 3 leta smo plačevali zelo drag polni kasko in nismo koristili nič, potem pa ko smo hoteli uveljaviti parkirišča (in imeli policijsko poročilo tudi) je prišel nek njihov oceniti škodo in zapisal, da ...prikaži več se to ni zgodilo v kratkem, ampak da je to starejša poškodba. A bomo za vsak drek od kamenčkov in vsega hodili na policijo oz. je klicali ali kaj? Nato čakali ter izgubljali čas? Imamo redno delo in iti moramo v službo če še ne veste, ker smo obvezni. Plavega zaradi zavarovalnic pa že ne bomo pisali. Sramota.

  • srecnii 08:23 21.avgust 2016.

    Po več letih Triglava za obvezno zavarovanje sem prešaltal na G24 in za iste KW plačal samo 95 evrov, pri Triglavu me pod 160 evrov nebi prišlo. Zelo zadovoljen s G24, vse preko spleta, polico si sam skopiral in ni ...prikaži več nobenih pomanjkljivosti.