Slovenija
31 ogledov

Trije spomladanski sejmi kličejo pomlad

Kdo so najboljši mladi aranžerji, cvetličarji in vrtnarji, kdo si je prislužil nagrade v okviru Projekta Ekošola, kakšna je prihodnost zelenih poklicev, si lahko zagotovimo hrano, dobrine in delovna mesta … odgovore bo ponudil že prvi sejemski dan spomladanskega sejemskega trojčka Flora, Poroka in Altermed, ki se je danes začel na celjskem sejmišču.

Na sejmih, ki jih bo vse tri dni mogoče obiskati med 9. in 18. uro, se bo predstavilo 425 razstavljavcev iz 16 držav. Čez vikend (12. in 13. marca 2016) bo ponudbo treh sejmov dopolnila še mednarodna prodajna razstava in največje regijsko srečanje čebelarjev ApiSlovenija.

Letošnja Flora nadaljuje trend samooskrbe in domače pridelave, sejem Poroka prinaša nove poročne trende. Na Altermedu se bo v treh dneh zgodilo več kot 100 predavanj, predstavitev in kuharskih prezentacij, ApiSlovenija pa bo v znamenju pobude za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel in priložnosti, ki jih ta prinaša za gospodarstvo na splošno

Povej mi več – povej mi s cvetjem

Že prvi sejemski dan bo na sejmišču okrogla miza Prihodnost zelenih poklicev, ki jo pripravlja Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Mladi cvetličarji, vrtnarji in aranžerji pa se bodo na sejmišču že tradicionalno pomerili na državnih tekmovanjih, ki bodo letos (aranžerji in cvetličarji) štela tudi za Olimpijado poklicev (Euroskills 2016).

Tema 7. državnega tekmovanja aranžerjev bo Kozmetika Afrodita za nego ženske kože (prijavljenih je pet ekip), tema 4. Sloskills pa Vrtnarstvo in sredstva za izboljšanje rasti Plantela (prijavljenih je pet ekip). Vrtnarska tema je 100 % organsko (prijavljenih je sedem ekip), mladi cvetličarji pa bodo pripravili cvetlične kreacije na temo Dobrodošlica, tema v roki vezanega šopka pa je Prihaja pomlad. Pomerilo se bo 16 tekmovalcev.

Paša za oči bo tudi skupinska predstavitev članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki je dolgoletni pomembni partner sejma. Skupinska predstavitev v sejemski dvorani L bo namenjena predstavitvi domače vrtnarske proizvodnje, parkovnih zasaditev, ponudbe cvetja in dodatkov, šopkov … Koncept celotne letošnje predstavitve sekcije je Povej mi več – povej mi s cvetjem. Cvetju bodo pri sekciji tudi sicer namenili veliko pozornosti, saj bodo vse tri sejemske dni vrhunski domači cvetličarski mojstri, nagrajeni v evropskem merilu, izvajali demonstracije izdelave šopkov in aranžmajev v živo pred obiskovalci.

38 najlepših poročnih šopkov mojstrov iz 19 slovenskih cvetličarn

15. sejem Poroka v sejemski dvorani L1 prinaša top poročne trende, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popolni poročni dan. Dogajanje bo znova zaznamovala velika promocijska razstava poročnih šopkov. Najboljši domači cvetličarski mojstri iz 19 cvetličarn bodo na ogled postavili 38 poročnih šopkov. Tudi dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje se bodo v soboto v okviru Slovenske poroke 2016 posvetili šopkom skozi čas.

Več kot 100 predavanj, predstavitev in kuharskih doživetij

Sejem Altermed v sejemski dvorani K prinaša zdravo kuhanje in zdravilne tehnike, zelišča, začimbe in superživila ter delavnice v živo z največjimi mojstri zdravega življenja. Potem ko so v Celju že v letu 2015 v okviru sejma veliko pozornosti namenili demistifikaciji uporabe konoplje v medicinske namene, zaradi velikega zanimanja s temi temami nadaljujejo tudi letos. Sklop predavanj – med drugim bodo predstavili opazovalno študijo o uporabi kanabinoidov pri otrocih s hudimi oblikami epilepsij - na to temo znova pripravlja ONEJ – Društvom prekmurske pobude. Posebno pozornost pa bodo letos namenili še potencialu industrijske konoplje, njeni vsestranski uporabi in inovativnim izdelkom. Zadruga Konopko bo pripravila tudi predavanja kako pravilno in učinkovito kmetovati, pregled sort industrijske konoplje ter predstavila postopke prijave setve, pridobivanje potrebnih dovoljenj in subvencije. Eko industrijska konoplja, pa tudi lan, volna in drugi naravni materiali imajo namreč po prepričanju EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije, RA Savinja, Ekoci Coop in Zadruge Konopko velik potencial za zagotavljanje hrane, dobrin in delovnih mest, zato prvi dan na sejmišču pripravljajo posvet na to temo. Posvet bo spremljala že tradicionalna izmenjevalnica semen vrtnin in cepičev starih sadnih vrst v okviru gibanja Štafeta semen.

Dogajanje bodo znova pomembno sooblikovale tudi predstavitve 66 vrtcev, osnovnih in srednjih šol v programu Ekošola. Otroci se bodo predstavili z različnimi predstavami, športnimi vajami, predvsem pa s pripravo različnih kulinaričnih dobrot iz zakladnice naših babic.

Od petka do nedelje

Natančen program dnevnega dogajanja je dosegljiv na spletni strani www.ce-sejem.si. Sejemski trojček in ApiSlovenija čez vikend bo mogoče vse tri dni obiskati med 9. in 18. uro. Z nakupom dnevne vstopnice imajo obiskovalci prost vstop na vse prireditve, ki ta dan potekajo na sejmišču. Z eno vstopnico pa lahko v petek obiščejo tri sejme, čez vikend pa še mednarodno prodajno razstavo ApiSlovenija. Za tiste obiskovalce, ki bodo zaradi zanimivega dogajanja sejmišče obiskali več dni zapored, so v Celju letos pripravili 2- (10,00 EUR) in 3-dnevne vstopnice (15,00 EUR). Cena vstopnice za odrasle je sicer 6,5 EUR, upokojenci, učenci, dijaki in študenti pa bodo za vstopnico odšteli 5,00 EUR.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.