Slovenija
37 ogledov

Trikrat več klicev zaradi odpovedi letov

Za strmoglavljene je bila kriva izjemno gosta megla. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Rent-a-car: v minulih dneh tudi trikrat več klicev zaradi odpovedi letalskih prevoznikov. Slovenske železnice problemov z zasedenostjo nimajo. Predstavljamo vam možnosti v primeru odpovedi leta.

Diana iz Ljubljane, ki bi morala pojutrišnjem v Bruselj in je vozovnico kupila že pred dvema mesecema, je ena od številnih potnikov, ki v zadnjem trenutku išče drugo možnost. Kot nam je dejala, bo poskušala dobiti karto za vlak; in šele, ko si bo zagotovila pot do Belgije, bo začela razmišljati o ostalih možnostih. Preverili smo, kaj bodo imeli potniki, ki se ubadajo s podobnimi težavami kot Diana, na izbiro.

Več informacij o tem, kakšne so vaše pravice v primeru odpovedi letov, do kakšne odškodnine ste upravičeni in podobno lahko najdete v zloženki Pravice letalskih potnikov.

Če ste letalsko vozovnico že kupili, vaš let pa je bil odpovedan, vam mora letalski prevoznik ponuditi dve možnosti:
– povračilo kupnine v roku sedmih dni za vozovnico za neopravljene dele poti oziroma tudi za opravljene dele poti, če let ne služi več vašemu prvotnemu namenu, ter čimprejšnji brezplačni let na mesto odhoda;
– brezplačnen prevoz v namembni kraj pod primerljivimi pogoji v najkrajšem možnem času oziroma pozneje, ko vam ustreza, glede na razpoložljivost sedežev (t. i. rerouting). Pri tem se prevoz lahko opravi tudi z drugimi prevoznimi sredstvi.

Zaradi višje sile ni odškodnine
Odškodnina v primeru odpovedi leta zaradi višje sile potnikom ne pripada, sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Dodajajo še, da v vseh primerih, ko je moral letalski prevoznik let odpovedati zaradi razlogov, ki niso na njegovi strani (t. i. višja sila), od njega potniki ne morejo zahtevati tudi odškodnine, ki bi jim pripadala, če bi bil razlog za odpoved leta na strani letalske družbe.

Na železnicah brez gneče
"Povečane zasedenosti vlakov ni, kar naši vlaki tudi ne vozijo tako daleč. Najbolj zanimive destinacije so denimo iz Nemčije naprej. Naši vlaki vozijo do Dunaja, Zagreba in tudi Nemčije, a pretiranega navala ni opaziti," nam je dejal Marko Tancar iz službe za organizacijsko komuniciranje na Slovenskih železnicah. Tudi telefonske linije niso bistveno bolj obremenjene zaradi morebitnega preverjanja možnosti potnikov.

Raje z rent-a-car kot z vlakom
V družbi Avant car so imeli zadnje dni zaradi odpovedi letov več prometa. Za kakšno število gre, nam niso želeli izdati. Destinacije, kamor so peljali ljudi, so različne, večina pa je potrebovala prevoz do evropskih letališč. Za prevoz od Ljubljane do Dunaja boste sicer plačali od 300 do 400 evrov.

Tudi v družbi Avis so imeli bistveno več dela. "Od petka do nedelje smo imeli za vsaj tristo odstotkov več klicev, bistveno se je povečalo seveda predvsem povpraševanje Slovencev, ki želijo iz tujine priti domov. Prometa pa vseeno ni bilo bistveno več," so nam dejali. Največ voženj so imel v Bruselj, Frankfurt ter tudi na Norveško. Za vožnjo (z vozilom srednjega ranga) iz Ljubljane do Dunaja boste pri njih odšteli 300 evrov.

Pri družbi Enjoy Slovenija pa so nam dejali le, da zaradi odpovedi letov niso imeli več prometa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.