Slovenija
2 ogledov

Trinajst referendumov

Državna volilna komisija: Letos ne bo dopusta! Julija se začnejo priprave na vol Žurnal24 main
Za referendum o pokrajinah bodo pripravili kar 392 različnih tipov glasovnic, ugotavljali pa bodo 405 različnih izidov.
 
 

Imeli bomo 405 uradnih izidov in seveda lahko tudi 405 interpretacij.

Marko Golobič, DVK

 
Državna volilna komisija (DVK) je včeraj razrešila večino dilem, ki so nastale zaradi "nekoliko nejasnega odloka" o razpisu referenduma.

Od ene do treh glasovnic
Za volivce bo sicer odločanje preprosto. Na voliščih bodo ponekod dobili eno glasovnico, drugod pa tri. V nekaterih občinah bodo namreč odgovarjali samo na vprašanje, ali se strinjajo, da bo njihova občina v predvideni pokrajini, v drugih pa bodo poleg tega odločali še o imenu pokrajine.

 

Glasovnice

Na vsaki glasovnici bo zgolj eno referendumsko vprašanje. To pomeni, da bo vsak volivec prejel toliko glasovnic, kolikor vprašanj v njegovem referendumskem območju predvideva odlok.

Zapleteno pa bo ugotavljanje izidov; te bodo namreč ugotavljali v vsaki občini (teh je 211) in vseh trinajstih referendumskih območjih posebej. Ugotavljali pa bodo tudi izide v volilnem okraju in na ravni države.

Na koncu pa zmeda ...
Na vprašanje, kako bomo torej vedeli, ali je referendum uspel ali ne, tajnik DVK Marko Golobič odgovarja: "Ni naloga komisije, da interpretira rezultate, ampak da izvede odlok."

 

Kampanja in bojkot

Bojkot. SD in Zares ne bosta pozivala državljanov, naj ne gredo na volišča, čeprav referendumu nasprotujeta. LDS se še ni odločila. Bogdan Barovič (SNS) pa je povedal, da bo referendum bojkotiral.
Kampanja. Uredništvo Žurnala24 bo objavljalo različna mnenja in stališča pred referendumom, v skladu s profesionalnimi novinarskimi standardi.

Državna volilna komisija bo izid referenduma ugotavljala na treh ravneh – občinski, pokrajinski in abstraktno tudi na državni. Interpretacija o uspešnosti ali neuspešnosti referenduma pa bo prepuščena politikom. Ker gre zgolj za posvetovalni referendum, volja volivcev za oblast ne bo obvezujoča.

DVK je sicer sklenila, da glasovanj v slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih tokrat ne bo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.