Slovenija
17 ogledov

Trobec Bučanova že zaprisegla

(Foto: Vlada) Žurnal24 main
Državni zbor je z 39 glasovi za in 30 proti Dušo Trobec Bučan imenoval za novo ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Deset poslancev je bilo vzdržanih.

Nova ministrica Duša Trobec Bučan je že zaprisegla. Dosedanji minister Henrik Gjerkeš bo novoizvoljeni ministrici predal jutri dopoldne.

Dobila 39 glasov podpore
V LDS so že pred glasovanjem napovedali, da bodo kandidatko za novo ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Dušo Trobec Bučan podprli, je po srečanju poslancev LDS s kandidatko povedal vodja njihovega poslanskega kluba Borut Sajovic.

Glede napovedi poslancev Zares, da kandidatke ne bodo podprli oziroma se bodo pri glasovanju vzdržali, je Sajovic rekel, da bi jih morala v tem trenutku reševati predvsem "sloga in zdrava pamet".

Premier Borut Pahor je poslanke in poslance pozval, naj podprejo imenovanje Duše Trobec Bučan za novo ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Poudaril je, da gre za primerno in izkušeno kandidatko, ki je bila v zadnjem letu dni, ko je prišlo do najuspešnejših premikov pri črpanju evropskih sredstev, desna roka dosedanjega ministra.
Poslanec SNS Bogdan Barovič je pojasnil, da imenovanju Trobec Bučanove v SNS ne bodo nasprotovali, vendar bodo enotno vzdržani. Kot je dejal, bo to oblika njihovega protesta proti temu, da vladajoča koalicija "igra samo na politične karte" in ji je pomembno zlasti, da gre za njihovega človeka.

 

"Vemo pa, da je na področju lokalne samouprave, regionalnega razvoja in kohezijske evropske politike toliko nerešenih vprašanj," pravi poslanec SNS in dodaja, da zato ministrico nujno potrebujemo. Barovič sicer ocenjuje, da kandidatka odlično pozna svoje delo.

SLS in SDS proti
Ob DeSUS-u, ki jo je kot kandidatko za novo ministrico predlagal predsedniku vlade, lahko poled LDS računa še na podporo SD.

Sodeč po glasovanju na matičnem odboru za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, pa se ji ne obeta podpora opozicijskih SDS in SLS.

Gjerkeš odstopil zaradi vožnje pod vplivom alkohola
Izvolitev nove ministrice oziroma ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je potrebna, ker je prejšnji minister Henrik Gjerkeš decembra zaradi vožnje pod vplivom alkohola odstopil.

Izvršni odbor DeSUS-a pa je za njegovo naslednico predlagal Trobec Bučanovo, dosedanjo državno sekretarko v službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.