Slovenija
39 ogledov

Trošarine za meso, mleko in jajca

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Delovna skupina bo proučila tudi radikalen predlog Društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

Na ministrstvu za zdravje bo posebna delovna skupina predvidoma do konca avgusta pripravila seznam prehranskih izdelkov in pijač, za katere bo uvedena trošarina. Predvsem naj bi se podražile sladkarije in sladke pijače, omenja pa se tudi ustekleničeno vodo in živila z visokim deležem nasičenih maščob.

"Trošarine naj se uvedejo tudi za živila živalskega izvora," je v predlogu, naslovljenem na ministrstvo za zdravje, zapisal Stanko Valpatič, predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice. "Gre za meso, mleko, jajca in nekatere izdelke iz teh živil. Zanje je namreč dokazano, da so rizični faktor za mnoge bolezni, poleg tega pa je živinoreja okoljsko in podnebno zelo uničujoča," piše Valpatič in v nadaljevanju s številnimi raziskavami utemeljuje, zakaj se je živilom živalskega izvora bolje izogibati.

Višina trošarine

Na ministrstvu za zdravje so nam povedali, da bo delovna skupina kot vse druge proučila tudi ta predlog; kateri izdelki so se doslej našli na seznamu, pa še ni znano. Bodo pa predlog, ko bo sestavljen, poslali na finančno ministrstvo, kjer bodo določili osnovo za trošarino in njeno višino.

Trošarina na živila živalskega porekla pa naj bi bila po predlogu društva "tako velika, da bo vanjo zajeta realna cena teh proizvodov". Trošarina naj bi vsebovala okoljske in podnebne stroške, pa tudi stroške zdravljenja bolezni, ki jih povzročajo ta živila.

Komentarjev 3
  • doggebie.lord 07:05 11.avgust 2011.

    Ustanavljam društvo ljubiteljev zelenjave, in podajam predlog za uvedbo trošarin na zelenajvo in vse vrtnine.kam gre ta svet !

  • BUČKO 19:41 10.avgust 2011.

    PA TO NE MORŠ VEČ VRJET. ČE SE MEN NAU ENKAT SFUZLAL U TEJ DRŽAVI. DEJ PEJMO ŽE NA ULCE

  • allstarr111 17:41 10.avgust 2011.

    Stanku in njegovim privržencem se je totalno odpeljalo. Poglej Anglijo, ob naslednjih podražitvah se zna to zgodit tudi pri nas, ker roko na srce, nismo daleč od točke ko bo stanje postalo za nekaj 100.000 ljudi pri nas nevzdržno. K ...prikaži večK temu pripomorejo vsakodnevne nove prepovedi, in nenormalno visoke kazni, hrana in ostali stroški pa tudi dnevno rastejo, lahko se zgodi ob neki banalni podražitvi za 1 cent da narodu poči film in smo tam. Mal treba premislit predno daješ take predloge, jest že razumem zaščito živali, ampak madona saj so nam vir prehrane že cela stoletja, pa ne samo nam ampak vsem, ne vem zakaj je treba zdej izumljat toplo vodo, edino da se pobere še zadnje fičnike že tako obubožanim in revnim, ker roko na srce, revni se prehranjujejo največ z nezdravo hrano, ker je najcenejša oz. ker za dražjo nimajo.