Slovenija
480 ogledov

Trubar: neznano poreklo, grob, potomci

S protestantizmom in Trubarjem smo dobili identiteto, kije ni mogoče izbrisati, Žurnal24 main
Od pripomočkov za stiskanje zobne kreme iz tube do letal in vse vmes – to so področja, kjer so se uveljavili slovenski inovatorji. V rubriki Lubi Slovenci vam bomo predstavili uspešne Slovence in inovatorje iz preteklosti pa vse do danes, za začetek pa "inovator", ki nam je omogočil, da lahko razmišljamo in pišemo v slovenskem jeziku in od katerega smo si tudi izposodili naslov te rubrike, a o njem vseeno malo vemo.

Govorimo seveda o Primožu Trubarju, o katerem smo vsi v osnovni šoli drdrali: "Primož Trubar je bil protestantski reformator, začetnik in utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika. Leta 1550 je napisal Katekizem in Abecednik." A o "inovatorju" slovenskega jezika je veliko neznanega.

Ne ve se, kdaj točno je rojen, ne ve se, kje točno je njegov grob, ne ve se, kaj je bilo z njegovimi potomci in kaj je bilo z njegovimi predniki.

Trubar iz Bosne?

Če vtipkate v telefonski imenik priimek Trubar, je med zadetki veliko šol in drugih izobraževalnih ustanov ter društev, a nobene osebe s tem priimkom. Če vtipkate priimek Trubar na spletni strani statističnega urada, dobite sporočilo, da je v Sloveniji zagotovo s takim priimkom manj kot pet ljudi, lahko tudi nobeden. Ugibanj o Trubarjevih koreninah je zato veliko, od tega, da se družina prvotno ni pisala Trubar in so nato iz nekega razloga spremenili priimek, do tega, da Trubarjevi predniki izvirajo iz zahodne Bosne, kjer obstajajo priimki, podobni priimku Trubar.

Neznan datum rojstva

Trubar je rojen junija leta 1508, a kateri dan, ni znano. Osmi oziroma deveti junij veljata za najverjetnejša datuma, ker takrat goduje Primož.

Napačen Trubarjev grob

Ne samo začetek, tudi Trubarjev konec ni povsem pojasnjen. Pokopan je na pokopališču cerkve Svetega Gala v Derendingenu (danes Tübingen), a 414 let je bilo zgrešeno prepričanje, kateri grob je njegov. Leta 2000 so namreč odprli domnevni Trubarjev grob, a analiza DNK je pokazala, da v njem ni Trubarja, čeprav predstavniki pokopališča še vedno vztrajajo, da je zagotovo pri njih, le ne ve se točno, kje.

Izginuli potomci

Tudi to, kako se je nadaljeval Trubarjev rod po njegovi smrti, ni znano. Kot rečeno, Trubarjev v Sloveniji ni. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s Trubarjem, domnevajo, da so otroci ostali v Nemčiji in da je sčasoma priimek ugasnil, ker ni bilo moških potomcev.

Kljub neznankam pa ostajajo dejstva; Trubar je napisal prvo knjigo v slovenskem jeziku in njemu se imamo zahvaliti za temelje slovenskega jezika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.