Slovenija > 25 let Slovenije
955 ogledov

Tudi če ni vaš, lahko naberete

borovnice grm Profimedias
Še dobro, da živimo v Sloveniji. Pri nas je namreč še vedno v veljavi sistem, po katerem za nabiranje gozdnih plodov v zasebnih gozdovih ni treba plačati. V tujini to ni tako samoumevno.

Gozdovi ponujajo številne plodove, ki jih Slovenci radi nabiramo. Ko se prične sezona gob, je v slovenskih gozdovih moč videti trume zagrizenih nabiralcev, ki si želijo z dobrotami napolniti svoje košare.

Trenutna slovenska zakonodaja omogoča nabiranje omenjenih plodov tudi v zasebnih gozdovih. Skladno s Pravilnikom o varstvu gozdov lahko lastniki prepovejo nabiranje gozdnih sadežev, če se odločijo, da jih bodo sami nabirali za prodajo. Zahtevo morajo podati na občino, kjer pristojni organ izda prepoved. Tak gozd je treba ustrezno označiti, da obiskovalci vedo za prepoved.

Nekaj omejitev pa vendarle je

Prej omenjeni pravilnik posameznikom nalaga nekaj omejitev, ki jih morajo upoštevati. Določena je namreč zgornja omejitev količine posameznega gozdnega plodu, ki ga lahko posameznik na dan nabere. Za gobe, kostanj, borovnice, maline, robidnice, gozdne jagode, brusnice in mah velja omejitev na največ dva kilograma na dan, medtem ko je pri čemažu in drugih zelnatih rastlinah omejitev na en kilogram na dan. Ob tem pa je treba dodati, da zaščitenih rastlin ne smemo nabirati.

Če se omejitev ne držite, vas lahko doleti globa. Znesek se giblje okoli 200 evrov. Seveda pa vas mora pri tem zalotiti inšpektor, teh pa je v Sloveniji premalo, da bi učinkovito pokrivali celotno območje. 

Če boste nabirali pri sosedih, boste plačali

V Italiji pravila glede nabiranja gozdnih sadežev ne veljajo enotno za celotno državo, temveč se vsaka regija lahko odloči zase. Tako je, na primer, nabiranje gob v Liguriji omejeno na največ 3 kilograme dnevno, količino, ki jo lahko presežejo le poklicni nabiralci. Nabiranje je brezplačno, zasebni lastniki pa lahko dovolijo in uredijo nabiranje na svojem območju prek oglasnih desk, ki obveščajo nabiralce. Drugje poznajo dovolilnice, za katere je treba odšteti določeno pristojbino.

Tudi v Avstriji ni enotnega sistema glede nabiranja gozdnih sadežev. Ponekod je treba dovolilnice plačati, drugje ne. V vsakem primeru pa je nabiranje količinsko omejeno. Za nabiranje gob tako velja omejitev na dva kilograma.

Preberite tudi:

Sistem dovolilnic za nabiranje gozdnih sadežev so uvedli tudi na Hrvaškem. Nabiralci lahko kupijo dnevno, tedensko ali mesečno dovolilnico. Za posamezne gozdne sadeže veljajo različne dnevno dovoljene količine. Dnevno lahko naberete do dva kilograma špargljev in do deset kilogramov šipka, borovnic, robid, malin, kostanjev, lešnikov, orehov …

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.