Slovenija
4322 ogledov

Tudi cene sladoleda v nebo

Sladoled Epa
Cena sestavin za kepico sladoleda tudi do 100 odstotkov višja ...

Če ste si v zadnjem času zaželeli sladek oddih od visokih temperatur in si privoščili sladoled, ste najbrž opazili povišanje cen tudi na tem področju. V teh časih, ko cene vseh izdelkov dirjajo v nebo, ni to nič nenavadnega. Ponekod so sladoledi dražji za petino ...

Prizadelo je vse ponudnike sladoleda

Zbrali smo podatke petih slaščičarn in sladoledarn iz različnih krajev po Sloveniji. Zanimalo nas je, za koliko so podražili kepico svojega sladoleda in koliko višje stroške proizvodnje sladoleda občutijo v primerjavi z letom 2021. Naj opozorimo, da ker smo se osredotočali predvsem na sladoledarne, zato so navedene cene verjetno nekoliko višje kot v povprečnih kavarnah in lokalih.

V primerjavi z lanskim letom so slaščičarne in sladoledarne po vsej Sloveniji dvignile cene sladoleda, povprečno za okoli 0,30 evra, nekatere so cene povišale za skoraj pol evra.

Glede na njihovo pričevanje, je trenutna cena sladoleda "še kar dobra". Glede na podatke petih slaščičarn, se je sladoled v povprečju podražil za slabih 15 odstotkov. Kavarna in slaščičarna Toscana iz Kamnika je morala ceno svojega sladoleda povišati iz 1,80 na 2,20 evra, torej za 22 odstotkov. V Piranu v Sladoledarni Karamelak pa so ceno svoje enostavnejše kepice povišali iz 2,00 na 2,10 evra, torej za pet odstotkov.

Sladoled | Avtor: Epa Epa

Prizadeti so vsi ponudniki sladoleda, a ne v enakih merah. Eden manjših dejavnikov je seveda promet: v poletnem času ima Piran več obiskovalcev kot Kamnik, zato si lahko tudi privošči nekoliko nižje cene, a vendar tudi Sladoledarna v Kopru in Vigò v Ljubljani, poročata, da so ceno kepice sladoleda dvignili za 0,30 evra. Obe sladoledarni imata odličen renome in sta nastanjeni v zelo obljudenem kraju, a sta kljub temu svoje cene dvignili za 15 odstotkov.

Cena surovin tudi dvakrat višja

Poglavitni razlog je po pričanju zaposlenih v sladoledarnah je v samih surovinah, v njihovem tipu in poreklu. V Sladolednici Lastovki v Mariboru so nam zaupali, da imajo največje težave z vsemi sestavinami, ki prihajajo iz Italije, saj naj bi cena le-teh iz tedna v teden naglo naraščala. Dodajajo, da so se surovine v splošnem podražile od 20 do 50 odstotkov. Približno enake številke navajata tudi Toscana v Kamniku in Vigò v Ljubljani.

O največji podražitvi surovin poročata Sladoledarna in Karamela na primorskem. V Sladoledarni trdijo, da so se cene večine sestavin podražile za 10 ali 20 odstotkov, nekatere pa so se podražile tudi za 100 odstotkov. V Karameli so občutili nekje med 10 in 70-odstotni porast cen pri večini surovin, kot najhujšo pa navajajo mleko, katerega cena se je kar podvojila.

Če vse to vzamemo v zakup, je tudi najhujša 20 odstotna podražitev kepice kar ugodna.

elektrika Ukrep vlade Pod streho Od 1. 9. bo cena elektrike nižja Novice: To se po novem dogaja s cenami nepremičnin - Najem stanovanja Nepremičnine Pod streho To se po novem dogaja s cenami nepremičnin

Ponudba ostaja na isti ravni

Kljub pomanjkanju surovin sama ponudba ni na udaru. Omenjenim slaščičarnam in sladoledarnam ni bilo potrebno umakniti svojih raznoterih okusov, niti jih ni bilo potrebno spremeniti. Kepica vanilije in kepica najredkejšega, najbolj eksotičnega okusa imata tudi še kar isto ceno. Ogroženi niso sadje, prelivi in dodatki, temveč najbolj bistvene sestavine vsakega sladoleda, zato se je ponudba kot taka morala podražiti.

V negotovih časih so tudi sladoledarne v nezavidljivem položaju. Nobena od omenjenih ni zadovoljna s podražitvijo, prav tako so vsi v skrbeh glede lastnega preživetja. Glede na dane podatke lahko vidimo, da pravzaprav obratujejo z veliko izgubo: če se je cena kepice podražila za 15 odstotkov, v povprečju pa poročajo o 50-odstotnem povišanju stroškov, je računica žalostna. Glede na nenehno slabšanje razmer lahko le upamo, da sladoledarne preživijo in nas bodo razveseljevale še mnoga poletja. 

Komentarjev 9
  • Peggy_Berkley 12:54 24.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure delaa na dan...glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • patriot5 08:39 24.julij 2022.

    Vse, tudi v trgovini bojkotiram kar so napihnili do neba. Če nihče ne bi kupil, bi cene hitro padle. Ne bom zbolel, če pojem pač kaj drugega kar sem si zamislil. Lp

  • Pierre 16:42 23.julij 2022.

    Na Krku sem dal za kepico 12 kun za eko-bio sladolet pa 15....