Slovenija
14 ogledov

Tudi do 30 stopinj Celzija

Ob vročinskem udaru so ogroženi starejši ljudje v mestih, otroci, srčni bolniki Žurnal24 main
V prihodnjih dneh bodo temperature lahko dosegle 30 stopinj Celzija. Previdnost zaradi vročine zato ne bo odveč. Pijte dovolj vode in se zadržujte v senci. V petek zvečer padavine in osvežitev.

"Vse do petka bo prevladovalo lepo in vroče vreme. Verjetnost popoldanskih neviht bo v prihodnjih dneh vse manjša. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 24 do 30 stopinj Celzija," nam je povedal Jure Jerman, dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (ARSO).

"V petek proti večeru se bo pooblačilo, v noči na soboto pa se bodo najprej na zahodu, nato pa tudi po Sloveniji začele pojavljati padavine, ki bodo v soboto zjutraj predvidoma ponehale. Nedelja bo spet lepša. Fronta bo poskrbela tudi za osvežitev, saj bodo dnevne temperature padle za okoli sedem stopinj Celzija," dodaja. Na vprašanje, ali bo napovedane nevihte spremljala tudi toča, meteorolog odgovarja: "Možnost toče je relativno majhna."

Več o vremenu si preberite na VREME_NET.

Morje ima že 20 stopinj
"Pravega moškega ob skoku v morje, ki ima okoli 20 stopinj Celzija, ne bo zazeblo," se je pošalil Jerman. Podatkov o temperaturi Bohinja in Bleda še nimajo. Poznavalec vremena morebitne hribolazce opozarja še na dokaj zimske razmere v visokogorju. "Nad 2000 metri je še precej snega, ki čez dan menja strukturo. Zjutraj je snežna odeja pomrznjena, čez dan pa se začne taliti. Previdnost zatorej ne bo odveč."

Napoved vpliva vremena na počutje
: Vremenski vpliv bo ugoden in ob sončnem vremenu spodbuden.

Začitimo otroke
V program Varno s soncem je vključenih več kot 27.000 predšolskih otrok iz 138 vrtcev in skoraj 3000 šolarjev iz 63 osnovnih šol. Glavni namen je seznanjati otroke, mladostnike in starše o škodljivih posledicah sončnih žarkov. "Pojavnost kožnega raka je močno povezana z izpostavljanjem soncu in s pogostnostjo sončnih opeklin. Želimo preoblikovati odnos ljudi do sonca in doseči dosledno upoštevanje in izvajanje samozaščitnih ukrepov pred škodljivimi učinki sonca," je poudarila vodja programa Simona Uršič.

Pazite se vročinskega udara!
"Ob vročinskem udaru so ogroženi starejši ljudje v mestih, otroci, srčni bolniki in ljudje s čezmerno težo. Priporočajo, da se izogibamo gibanju na prostem, uživanje veliko tekočine in izogibanje fizičnim naporom," opozarja Peter Otorepec z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Ob ekstremni vročini je treba uživati veliko tekočine, tudi če niste žejni. Ko začutite žejo, je to že prvi znak dehidracije. Pijte vodo, izogibajte se alkoholnim pijačam in pijačam, ki vsebujejo kofein (kava, cola in energetski napitki). Kofein v teh pijačah namreč pospešuje izločanje vode iz organizma, kar pa je ravno nasprotno cilju, ki ga hočemo doseči.

Izogibajte se mastni in preveč začinjeni hrani. Organizmu je treba pomagati s prehrano na osnovi sadja in zelenjave, ki vsebuje vitamine, vodo in antioksidante, ki nas varujejo pred prostimi radikali, ki jih povzroča izpostavljanje soncu. Zato uživajte melone, pomaranče, avokado in grozdje. V vročini so lažje prebavljivi mlečni izdelki, jogurt, skuta in siri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.