Slovenija
12 ogledov

Tudi do 32 stopinj Celzija, vroče tudi za vikend

Vročina Reuters
Vročina. Temperatura po Sloveniji se že bliža 30-tim stopinjam Celzija. Poletno tudi v prihodnjih dneh. Opozorilo glede učinkov vročine na počutje.

Po razpoložljivih podatkih Arsa je bilo ob 12. uri v Sloveniji najbolj vroče v Posavju; na letališču Cerklje ob Krki so izmerili 28 stopinj Celzija. Popoldne vremenoslovci ne izključujejo možnosti poletnih neviht. "Sončno bo nato tudi jutri, popoldne bo v zahodnem in osrednjem delu države nekaj več oblačnosti, predvsem v hribovitem svetu bodo nastale krajevne plohe in nevihte," napovedujejo. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, dnevne od 27 do 32 stopinj.

Poletno vroče bo tudi v soboto in nedeljo ter tudi v začetku prihodnjega tedna vse do srede, ko se kaže nekaj več padavin in tudi za nekaj stopinj hladnejše vreme.

Vročina terja previdnost!

Sončno vreme sicer na ljudi deluje spodbudno, pri tem pa na Arsu vendarle svetujejo previdnost, saj bo po nekaterih nižinah popoldne velika toplotna obremenitev.

Občutljivim ljudem priporočajo, da se predvsem izogibajo večjim naporom na soncu in da pijejo veliko vode. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob tem izpostavljajo, da daljše obdobje vročine lahko povzroči več različnih težav, kot so kožni izpuščaji, utrujenost, vročinski krči, motnje zavesti, vročinska izčrpanost in vročinska kap. V izogib težavam v prvi vrsti priporočajo, da smo pozorni na hidratacijo; zaužiti je potrebno vsaj dva litra vode dnevno, pri tem pa paziti tudi na lahko prebavljivo prehrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.