Slovenija
19 ogledov

Tudi druga skupina že proti domu

1/17
Žurnal24 main
Skupina 11 Slovencev turistične agencije Oskar bo prenočila na letališču v Rimu, od kjer naj bi domov odleteli v petek dopoldne. V Libiji še osem Slovencev.

Andrej Šter z MZZ je za zurnal24.si potrdil, da je v Libiji še osem Slovencev, za katere do danes niso vedeli. Tudi za njih bodo poizkusili najti prostor na katerem od letal, ki bodo zapustila državo.

Prvi prispeli že popoldne
Skupina 16 slovenskih turistov (15 potnikov in en vodnik), ki so bili na potovanju v Libiji s turistično agencijo Pisanec, je že okoli 14.30 prispela na tržaško letališče.

Iz Libije so poleteli z letalom letalske družbe Airiqiyah Airways, v Rimu pa jih je pobralo letalo Alitalie. Agencija Pisanec jih je pričakala z avtobusom, ki jih je pripeljal v Slovenijo.

Države iz različnih koncev sveta z letali in trajekti evakuirajo svoje državljane iz Libije. V tej afriški državi je največ Egipčanov, Kitajcev in Turkov.

Do sinoči, ko so prišli v Tripoli, po besedah potnikov niso občutili, da se v državi kar koli dogaja. "Vodnik pravi, da so se imeli lepo, sicer je bilo malo nervoze, ker jih je skrbelo, kako bo na koncu, ampak to smo sedaj rešili." Potniki, ki so včeraj zvečer prileteli iz Sabhe v Tripoli, so morali noč preživeti na letališču."Ob osmi uri zvečer nam je uspelo dobiti hotel, kjer smo imeli plačano nočitev za skupino, a so nam povedali, da so ga včeraj zaradi varnostnih razlogov popolnoma izpraznili in zaprli," so pojasnili na agenciji.

Skupina je imela rezervacijo na JAT-ovem letalu za Beograd, ki leti danes zvečer ob 23.45, a jim je ponoči uspelo najti možnost, po kateri bi potnike domov pripeljali prej. "Kupili smo karte, da bodo lahko poleteli čez eno uro za Rim in nato za Trst," so povedali okoli 7.45. Precej jih je skrbelo, ali bodo potniki lahko pravočasno dobili v roke letalske karte, a jim je njihov poslovni partner v Libiji nekaj pred deveto uro dopoldan že sporočil, da potniki karte imajo in da so se uspeli prijaviti za let. 

Dobro se je izteklo
Za drugo skupino je sinoči zmanjkalo prostora na notranjem letu iz Sabhe proti Tripoliju. K sreči pa je italijansko letalo danes dobilo dovoljenja za pristanek v Sabhi, tako da so domov poleteli neposredno. Na MZZ so sicer imeli še rezervni načrt, da bi v Libijo poslali letalo Adrie Airways.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.