Slovenija
7 ogledov

Tudi kriza preganja smrt

Prometna varnost se glede na statistične podatke izboljšuje. Še vedno pa ceste v Žurnal24 main
Prometna varnost na slovenskih cestah se je glede na statistične podatke občutno izboljšala. K temu so med drugim pripomogli novi odseki avtocest in tudi gospodarska kriza.

Po podatkih Generalne policijske uprave so letos slovenske ceste terjale šest smrtnih žrtev, kar je precej manj kot v enakem obdobju lani. Takrat je namreč na cesti umrlo kar 19 ljudi.

Na ministrstvu za promet (MP) so za zurnal24.si povedali, da podatki kažejo, da se varnost na slovenskih cestah iz leta v leto izboljušuje. V zadnjih dveh letih se je število smrtnih žrtev namreč z 293 zmanjšalo na 171 oziroma za 42 odstotkov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na zelo spodbudno statistiko so po mnenju MP vplivali odprti novi odseki avtocest in njihova večja uporaba, zmanjšanja povprečnih hitrosti na državnih cestah in tudi gospodarska kriza.

Tako se je, kot so povedali na MP, tudi do dvajset odstotkov zmanjšalo število tovornega prometa na cestah, zaradi česar  je manj tudi hitrostnih razlik med vozili na cesti. Poleg tega kriza vpliva tudi na gostoto in strukturo prometa, ˝vozniki pa so verjetno tudi bolj pazljivi, saj so kazni visoke˝.

Pozitivne učinke pa je pokazala tudi koordinacija in enotno vodenje vseh ključnih nacionalnih prometnovarnostnih procesov na prometnem ministrstvu, ki se nanašajo na alkohol, hitrost, varnostni pas, pešce, pa tudi večja vloga civilne družbe.

Z agencijo do večje varnosti
Za varnost na cestah pa bo skrbela tudi nova agencija za varnost prometa, ki je sicer že v vladni proceduri.

Glavna naloga agencije, kot sicer pove že njeno ime, bo zagotavljanje varnosti v cestnem prometu in sprejetje nove cestnoprometne zakonodaje.

Čakajo nas novi zakoni
Že konec letošnjega leta naj bi tako dobili izvedence za varnost cest, ki bodo preverjali varnost cestne infrastrukture v vseh fazah njenega načrtovanja in obratovanja.

Večji nadzor se bo vršil tudi nad traktorji za izvajanje kmetijskih in gozdarskih del tudi izven cestnega prometa, tovorna vozila pa bodo morala na tehnični pregled vsako leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.