Slovenija
1841 ogledov

Tudi lekarne bodo zapirali prej

Lekarna Ljubljana Saša Despot
Odpiralni čas lekarn se skrajšuje, zato pred obiskom preverite, če so odprte.

Vsaka lekarna bo imela drugačen delovnik

V dogovoru z ministrstvom za zdravje, Lekarniška zbornica Slovenije skrajšuje odpiralni čas lekarn po Sloveniji, so danes napovedali v sporočilu za javnost. Prebivalce zato naprošajo, da pred obiskom lekarne preverijo odpiralni čas svoje poslovalnice. Teh je v Sloveniji 341. "Lekarne namreč ne bodo enako organizirane, vsaka bo imela drugačen delovnik," je dodal Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije.

Slovenska lekarniška dejavnost sicer zagotavlja neprekinjeno zdravljenje bolnikov z zdravili. Lekarne z izdelavo zdravil in drugih izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja "učinkovito dopolnjujejo potrebe na slovenskem trgu in prispevajo k večji samopreskrbi", pravijo v zbornici.

Proizvodnja zdravil deluje nemoteno

Da strahu pred pomanjkanjem zdravil ni, mirijo tudi v tovarni zdravil Krka. Vzpostavili so sicer dodatne ukrepe, a s proizvodnjo zdravil nadaljujejo nemoteno. 

"Vse zaposlene izčrpno informiramo o doslej znanih lastnostih virusa, znakih in širjenju bolezni ter dajemo jasna navodila, kako ravnati, da se zaščitimo pred korona in podobnimi virusi, kako ravnati v primeru okužbe, kaj storiti, če moramo na službeno pot, pri čemer smo zaposlenim priporočili organizacijo videokonferenc, uporabo Skype klicev in ostalih e-oblik komunikacije," pravijo v službi za odnose z javnostmi.

zdravila, proizvodnja, farmacija, farmacevti | Avtor: Profimedias Profimedias

Vzpostavili so tudi dodatne ukrepe, priporočila in protokole: sodelavce so pozvali, naj se ne zadržujejo v skupinah in ohranjajo priporočeno medsebojno razdaljo, razkužila so nameščena v vseh objektih, kjer potekajo razvojni, skladiščni, proizvodni in kontrolni procesi, nameščena pa so tudi na vstopih v vse Krkine objekte, restavracijah in hodnikih v vseh ostalih objektih Krke. Od prejšnjega četrtka na vhodih v podjetje izvajajo tudi merjenje telesne temperature za vse, ki želijo vstopiti.

"Ne glede na dano situacijo pa vsi potrebni delovni procesi za proizvodnjo zdravil potekajo nemoteno. Proizvodnja poteka kot običajno in zdravila dobavljamo različnim trgom. Kljub odsotnosti določenega števila zaposlenih z otroki zaradi zaprtja vrtcev in šol bomo poskrbeli za organizacijo dela, ki bo zagotavljala kontinuiteto delovnih procesov. Sodelavci, katerih delo je nujno za delovanje podjetja v teh razmerah, bodo tako tudi v prihodnjih dneh delali. Ostali sodelavci, katerih prisotnost v tem času ni nujno potrebna za zagotavljanje izdelkov, bodo do vključno 31. 3. 2020 ostali doma na čakanju," še dodajajo v Krkini službi za odnose z javnostmi.

Tudi proizvajalci razkužil delajo s polno paro

Kot je za STA povedal izvršni direktor podjetja Kimi iz Trzina, Zoran Jerala, je večina tujih ponudnikov že v času, ko se je kriza z novim koronavirusom napovedovala, skorajda prenehala z dostavo blaga, saj so se zaradi povečanega povpraševanja očitno omejili v glavnem na svoje države.

Sami še naprej oskrbujejo predvsem bolnice, domove upokojencev, tudi podjetja, pri tem pa so cene iz moralnih razlogov, ne glede na povečano povpraševanje, ohranili na enaki ravni. Trenutno so najbolj osredotočeni v nabavo materiala in surovin, večjih težav pa za zdaj nimajo.

"Ni najlažje, a smo se zelo zgodaj začeli pripravljati. Trenutno je sicer naša proizvodnja znatno večja kot običajno. Pokazalo se je, kako pomembno je, da ima Slovenija vsaj enega proizvajalca," je dejal Jerala in dodal, da so pred epidemijo tudi sami nekaj malega prodajali v tujino, v glavnem na trge izven EU, trenutno pa delajo izključno za Slovenijo.

Otežena je dobava materiala

V Iliriji pa se pri zagotavljanju dezinfekcijskih sredstev soočajo predvsem s težavami pri dobavi materiala. Kot je za STA povedal generalni direktor Danijel Petrovič, jim enkrat zmanjkuje embalaže, drugič alkohola, zato težko sproti načrtujejo obseg proizvodnje.

Medtem ko embalažo prejemajo iz Slovenije, alkohol dobivajo v glavnem iz tujine, zato se zapleta na mejah in pri zagotavljanju transporta. Čeprav imajo dobave potrjene, dokler blaga ne dobijo na dvorišče, niso prepričani, da bo res prišlo.

koronavirus Koronavirus Slovenija Vse več obolelih med zaposlenimi, zato nekatere lekarne zapirajo koronavirus Zdravila po novem! Zdravje Pozor: celo kontracepcijske tablete samo za mesec vnaprej

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.