Slovenija
33 ogledov

Tudi letos brez državne proslave

dan upora proti okupatorju Boštjan Tacol
Danes je državni praznik, dan upora proti okupatorju.

Praznik pod tem imenom praznujemo od leta 1992, prej smo ga praznovali kot dan OF. Ob tej priložnosti so se v preteklih dneh zvrstile številne prireditve, nekatere pa bodo danes. Predsednik republike Borut Pahor bo imel dan odprtih vrat in bo prostore svojega urada odprl za širšo javnost.

27. april je bil v nekdanji Jugoslaviji kot dan Osvobodilne fronte (OF) določen zato, ker naj bi bila leta 1941 v Ljubljani ustanovljena OF, čeprav je bila dejansko ustanovljena Protiimperialistična fronta in to dan prej.

V hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani so se namreč 26. aprila 1941 sestali nekateri takratni predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, društva Sokol ter nekateri kulturniki in ustanovili Protiimperialistično fronto, katere ustanovitev smo pozneje praznovali kot dan OF.

Prvi oborožen spopad Slovencev z okupatorjem v drugi svetovni vojni se je sicer zgodil 13. maja 1941, ko so se pripadniki antifašistične organizacije Slovencev iz takratne Italije TIGR na Mali Gori nad Ribnico spopadli z italijansko patruljo.

Varčevanje odneslo proslavo

Za letošnji 27. april enako kot lani zaradi varčevanja ne bo državne proslave. Da pa ob omenjenem prazniku že ves konec tedna potekajo različne prireditve in slovesnosti. Eno večjih je sinoči v dvorani Stožice v Ljubljani pripravila Zveza združenj borce (ZZB) za vrednote NOB.

Predsednik ZZB za vrednote NOB Tit Turnšek pa bo govornik na prireditvi ob 70. obletnici ustanovitve Kozjanskega odreda. Turnšek je izpostavil vlogo borcev in aktivistov s tega območja. Druga svetovna vojna po njegovih besedah ni bila ideološka vojna, a zdaj hočejo razni "kvazi zgodovinarji opravičevati odpor proti osvobodilni borbi kot boj proti komunizmu ter ponovno sejejo razdor, sovraštvo in laži". Borce za svobodo hočejo prikazati kot zločince, kot izdajalce, krvnike lastnega naroda pa prikazujejo kot nekakšne borce proti komunističnemu totalitarizmu, je dejal.

Poudaril je, da "smo dolžni častiti pieteten spomin" in izrazil začudenje zaradi nedavnega odkritja spomenika v vasi Grahovo. Napovedal je, da bodo uporabili vsa administrativna in pravna sredstva, da se spomenik odstrani. 

Slovesno tudi na Poljčanah

Slovesnost pred spomenikom NOB na Poljčanah sta pripravili tudi občinska organizacija ZZB za vrednote NOB Poljčane in Planinsko društvo Poljčane, zbrane pa je nagovoril minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Komentarjev 5
  • jaki 13:48 27.april 2014.

    poleg tega, da si bebav, si tudi jako prostaški!

  • dragec 11:58 27.april 2014.

    Ti, Dunajski "KOČIJAŠ", pa ti si jako "PAMETAN", bre. Veš,sanjal sem,da so Slovenijo preplavili južnjaki in da ti nategujejo ženo

  • mirko 11:27 27.april 2014.

    Pred nacionalizacijo po 45. letu se na državni meji Jugoslavije srečata polž in koza. Polž hiti in leze ven iz države, koza se pa vrača iz tujine nazaj. Koza začudeno vpraša polža: Joj, zakaj pa ti bežiš ven iz te ...prikaži veče države ? Polž odgovori: Sem slišal, da bodo komunisti vem hišo vzeli. Pa polž začudeno vpraša: Ja zakaj se pa ti vračaš v to čudno državo ? Koza odgovori: Sem slišala, da lahko v tej državi vsaka koza dobi službo v pisarni. (Pogoj je bil, da je bila v Zvezi komunistov seveda)