Slovenija
39 ogledov

Tudi po diagnozi še čas za ukrepe

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Kadilci s pljučnim rakom v zgodnjem stadiju imajo dvakrat večjo možnost ozdravitve, če opustijo kajenje.

Do sedaj ni bilo podatkov, ki bi dokazovali, da prenehanje s kajenjem pripomore pri hitrejši ozdravitvi raka na pljučih. A britanski znanstveniki, ki so združili in analizirali rezultate desetih večjih študij, so to sedaj potrdili.

Rezultati razsikave bodo v prihodnje lahko pomagali pri odkrivanju, kako je kajenje povezano z nastankom raka. Znanstveniki namreč še niso prepričani ali k napredovanju te bolezni pripomore nikotin ali tobačni dim.

Pri omenjenih študijah so se osredotočili na življenjsko dobo kadilcev po tem, ko so odkrili, da imajo raka na pljučih. Tako so ugotovili, da imajo ljudje, ki ne prenehajo s kajenjem, 29 do 33 odstotno možnost preživetja. Medtem ko naj bi imeli tisti, ki so po diagnozi opustili kajenje, kar 63 do 70 odstotno možnost za to, da bodo pet let po postavljeni diagnozi še vedno živi.

Rak na pljučih je en izmed najbolj pogostih oblik raka. Po statističnih podatkih
pa naj bi bolniki imeli zelo slabe možnosti za preživetje. Le 7 odstotkov naj bi preživelo pet ali več let po diagnozi, rak pljuč pa le pri 20 odstotkih bolnikov odkrijejo dovolj zgodaj, da jih lahko zdravijo.

A z ugotovitvami raziskave se ne strinjajo vsi. Nekateri so prepričani, da z nagovarjanjem bolnikov, naj opustijo kajenje, le povečajo krivdo in slabo počutje teh oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.