Slovenija
294 ogledov

Tudi pri nas zemeljski plin iz ZDA?

Žurnal24 main
Poljska bo po novem zemeljski plin zaradi nižje cene uvažala iz ZDA. Kaj pa Slovenija?

Na Poljskem so pred tednom dni podpisali dogovor o dobavi zemeljskega plina. Dogovor sta podpisala poljski plinski distributer PGNiG in ameriška družba Cheniere Marketing International, ki bo Poljski do leta 2042 zagotavljala utekočinjen naravni plin. Po poročanju tujih tiskovnih agencij bo ameriško podjetje plin dovajalo do novega poljskega plinskega terminala v mestu Swinoujscie na severovzhodu države.

"Trenutno podpisujemo več pogodb o dobavi utekočinjenega naravnega plina z ameriškimi podjetji in vse imajo nekaj skupnega - plin bo 20 do 30 odstotkov cenejši kot tisti, ki ga trenutno kupujemo od Rusije," je povedal Piotr Wozniak, direktor poljskega distributerja.

Kaj pa pri nas?

geoplin_101 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ponudbo ZDA bi preučili

Naš največji trgovec s plinom Geoplin je za nas povedal, da ima družba Geoplin razpršen nabavni portfelj, ki vključuje tako dolgoročne nabavne vire iz Rusije in Evropske unije kot tudi nabave na plinskih vozliščih. Pri tem sodeluje z največjimi in najbolj uveljavljenimi dobavitelji zemeljskega plina.

''Družba Geoplin je gospodarska družba, kar pomeni, da se glede izbire dobaviteljev odločamo na podlagi pridobljenih ponudb in pri tem seveda upoštevamo, da morajo biti ponudbe konkurenčne v primerjavi s trenutnimi dobavnimi viri zemeljskega plina, ki so nam na voljo. V primeru da bi prejeli ponudbo iz podjetij iz ZDA, bi jo torej najprej proučili s tega vidika in se nato odločali o morebitnem sodelovanju.''

Geoplin

Dobava plina iz ZDA je tehnično mogoča

Dodali so še, da tehnične možnosti dobave plina iz ZDA obstajajo. ''Potrebno bi bilo zakupiti ustrezne kapacitete na najbližjem terminalu utekočinjenega zemeljskega plina in nato še transportne kapacitete. Odločitev za takšne storitve pa bi bila ekonomsko upravičena pod pogojem, da bi bil tako dobavljen plin konkurenčen tradicionalnim kopenskim virom.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.