Slovenija
7653 ogledov

Tudi snežne plohe. Pri nas.

Jesen, vreme
Pred nami sta dve hladni vremenski fronti. Prihodnji teden možne tudi snežne padavine; v dolini precej hladneje.

Sneg septembra? Leta 1972 smo v Sloveniji 11. septembra zabeležili najzgodnejše sneženje v krajih pod 500 m, takrat je na Koroškem dež prešel v sneg. Opazovalca na vremenskih postajah Kotlje in Šmartno pri Slovenj Gradcu sta poročala o sneženju, a prave snežne odeje nista zabeležila.

Sneg vremenoslovci na Arsu omenjajo tudi za prihodnji teden. Do takrat bo danes še večinoma sončno, popoldne bodo predvsem v severni in zahodni Sloveniji nastale krajevne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 29 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bodo možne le posamezne plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 17, najvišje dnevne od 22 do 29 stopinj. V petek bo še pretežno jasno, zjutraj bo ponekod megla. Čez dan bo zapihal šibak jugozahodni veter. V noči na soboto se bo pooblačilo.

"V soboto nas bo prešla hladna fronta s padavinami in nevihtami, ki bodo predvidoma nastopile v popoldanskem času. Dopoldne bodo temperature še okrog 20 stopinj Celzija in čez, popoldne bodo padle pod 20. Koliko, za zdaj še težko rečemo," za naš portal pove dežurni prognostik na Arsu Janez Markošek.

Dodaja, da bo nedelja sončna, čez dan bodo temprature okrog 20 stopinj Celzija.

V prihodnjem tednu nas bo dosegla nova vremenska fronta. "Predvidoma bo naše kraje zajela bolj proti sredini tedna. Padavin izrazitih ne bo, se bo pa ohladilo in to na okrog 15 stopinj Celzija. V gorah so možne snežne nevihte," napoved sklene Markošek.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Hrvaški meteorologi: sneg

Tudi meteorologi pri naših južnih sosedih v soboto napovedujejo močno poslabšanje vremena z naglim padcem temperatur, predvsem na severu in zahodu države. Temperature naj bi padle tudi za 15 stopinj Celzija, v popoldanskih urah v soboto naj bi znašale od 10 do 15 stopinj Celzija. V Dalmaciji bo še vztrajalo lepo vreme, živo srebro se bo povzpelo do 25 stopinj.

Hrvaški meteorologi za prihodnji teden prav tako napovedujejo prve minuse v gorah, na višini nad 1400 metrov omenjajo tudi sneg.

El Nino Topleje? Svet Strokovnjaki: To zimo prihaja El Niño

Prva polovica septembra med najtoplejšimi

Arso medtem objavlja, da je bila prva polovica septembra od leta 1961 med najtoplejšimi. V večjem delu države je bila temperatura od dve do tri stopinje višja od dolgoletnega povprečja. Na večini vremenskih postaj se prva polovica septembra uvršča na drugo ali tretje mesto.

Na Goriškem in v Vipavski dolini smo beležili tri vroče dneve, tudi ponekod v notranjosti se je temperatura 12. septembra dvignila nad 30 stopinj. Tega dne smo izmerili tudi najvišjo temperaturo v tem mesecu. V Podnanosu se je segrelo do 32 stopinj.

Septembrski rekord sicer drži postaja Dragonja, ko se je 7. septembra leta 1973 temperatura dvignila do 34,6 stopinj Celzija. Bistveno topleje kot letos je bilo le leta 2011, ko je bila temperatura kar od štiri do pet stopinj višja od povprečja.

Po drugi strani je bil september leta 1977 zelo hladen, meja sneženja se je čez dan ponekod spustila pod 1000 m.

Sneg Vreme Gorenjska Neverjetno, to pokrajino zajelo sneženje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.