Slovenija
35293 ogledov

Tudi v tem primeru boste dobili globo za parkiranje

Žurnal24
Do digitalizacije parkirnih dovolilnic je še dolga pot.

Podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice d.o.o. (v nadaljevanju JP LPT) je bralki pred stanovanjskim blokom izdalo obvestilo o prekršku, saj naj njena dovolilnica ne bi bila na vidnem mestu. Na fotografiji je razvidno, da je bila dovolilnica za vetrobranskim steklom deloma pokrita z drugim lističem. Nekateri podatki, med drugim, za katero cono parkiranja gre in nekaj številk registrske tablice, so pri tem ostali vidni.

Kljub temu je zaposleni JP LPT oziroma kontrolor izdal obvestilo o neplačani parkirnini.

 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Glede na to, da je parkiranje v Ljubljani možno plačati tudi preko aplikacije, nas je zanimalo, ali bi lahko zaposleni v tem primeru vnesel številko registrske tablice v svojo napravo in preveril podatke, ali pa pobliže pogledal dovolilnico.

''Zaposleni JP LPT d.o.o. je izdal obvestilo o neplačani parkirnini zato, ker je bila parkirna dovolilnica za stanovalce nameščena na način, da ni bila vidna v celoti. Zaposleni tako ni mogel preveriti, ali dovolilnica pripada vozilu, na katerem je bila dovolilnica nameščena, ali ne. Pravilna namestitev dovolilnice za stanovalce je predpisana v prvem odstavku 13. člena Odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana,'' so sporočili z JP LPT.

Redarji na terenu vpogleda v izdane dovolilnice nimajo

Vpogleda v izdane dovolilnice zaposleni v JP LPT torej nimajo, saj za vpogled niso pooblaščeni. ''Vpogled v izdane dovolilnice imajo samo pooblaščene uradne osebe prekrškovnega organa, ki je v Mestni občini Ljubljana Mestno redarstvo, vendar ne mestni redarji na terenu,'' so pojasnili.

Zaposleni JP LPT oziroma kontrolorji torej izvajajo kontrolo nad plačili parkirnine in pri tem ne izdajajo kazni, temveč obvestila o neplačilu parkirnine. V njem uporabnike parkirišč obvestijo, da lahko v predpisanem 8-dnevnem roku poravnajo celodnevno parkirnino v višini 12 evrov. V primeru neplačila celodnevne parkirnine JP LPT kot oškodovanec vloži predlog za uvedbo prekrškovnega postopka. O utemeljenosti uvedbe nato presoja prekrškovni organ, mestno redarstvo. Pri tem torej ne gre za enotna postopka, ker uporabnika v prvem primeru doleti kazen v višini 12, v drugem pa 40 evrov, čeprav gre za istovrstne prekrške.

Kljub temu pa voznik ne more v istem dnevu za enkratno storjen prekršek dobiti več kazni, razen če je enak prekršek storjen na drugem kraju in v drugačnem času.

Mestni redarji na terenu torej nimajo vpogleda v podatke o plačilih parkirnine, saj plačevanja parkirnin ne nadzorujejo in vpogleda v dovolilnice za parkiranje na plačljivih conah pri operativnem delu po besedah MOL ne potrebujejo. Dodatnih pojasnil, zakaj je temu tako in ali se obetajo spremembe v smeri digitalizacije vpogleda v podatke, s strani MOL nismo dobili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • roscha 16:27 21.december 2022.

    In? Plačaj in tišina. Ista koza je opankarja tudi volila. Najboljši del je, kdo odloča o pritožbi. Kadija tuži, kadija sudi. Res smo v težki P1ZDI. Ampak plešemo pa lahko. Ane?!

  • rd2dmk2 13:19 21.december 2022.

    pozabl ste napisat da je treba priložit zraven prevod v cirilici, pa arabski pisavi, kmalu še v kitajskem klinopisu, pa .. saj veste delvci pridejo od tu pa tam, in kje piše da morajo znat latinico.

  • Boschtjan Zupanchich 10:13 21.december 2022.

    Vsi paraziti so žal tako leni in nesposobni, da drugega nočejo in ne znajo, kot samo še nam krasti naš težko pridobljen denar !!! ! !!!