Slovenija
59 ogledov

Tudi v tretjem poskusu ju reševalci niso našli

Shanksgam PZS
Reševalci s helikopterjem tudi danes niso našli pogrešanih alpinistov. Dejan Miškovič, ki so ga iz gora že reševali, pravi: "V takšnih situacijah točno veš, kaj moraš narediti."

"S Kitajske smo dobili sporočilo, da je helikopter pristal, a akcija žal ni bila uspešna. Z iskanjem bodo nadaljevali jutri," je sporočil Bojan Rotovnik, predsednik planinske zveze. Dosedanji potek iskalne akcije si lahko preberete v tem članku.

"Logika preživetja je enostavna"

Kako je biti na drugi strani, torej ujet v gori brez hrane in vode, pojasnjuje Dejan Miškovič, alpinist, ki so ga pred šestimi leti rešili s pakistanske gore Mustagh Tower: "Zelo enostavno je. Ponavadi jasno veš, kaj je treba narediti, da ostaneš živ. Logika preživetja je zelo enostavna: biti moraš na toplem, to pomeni, da moraš iti čim nižje, najti poskušaš hrano in vodo. To je seveda odvisno od okoliščin. Glede na to, da je že nekaj časa od njune predvidene vrnitve, hrane najbrž nimata več. Ampak hrana je najmanjša težava. Ko si poleti v gorah enkrat pod pet tisoč metri in je blizu tekoča voda, se da preživeti. Nenazadnje se lahko na soncu stopi tudi sneg. Večja težava je, da ne veš natančno, kaj na drugi strani počnejo, da bi ti pomagali; tako je bilo v mojem primeru, najbrž je podobno pri njima." 

"Bližje smrti sem bil na cesti"

Na vprašanje, zakaj se alpinisti odpravljajo na tako nevarne odprave, Miškovič odgovarja: "To pač alpiniste žene naprej. Naj odgovorim z vprašanjem. Zakaj pa raziskovalni novinarji preiskujete recimo organizirani kriminal?" Pri tem dodaja, da v Pakistanu ni bilo prvič, ko je za las ušel smrti: "Veliko več nevarnih stvari se mi je zgodilo na cesti, ko sem se vozil plezat, kot pa v alpinizmu. Bližje smrti sem bil pri nas na cesti, kot pa v hribih." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.