Slovenija
5 ogledov

Tudi za policiste 0 promilov

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Alkohol. V slabih dveh mesecih trije primeri alkoholiziranih policistov, ki so povzročili nesrečo. Neukrepanje. Policisti deset dni pred tragedijo v Brežicah prejeli ovadbo hčere.

Neodzivnost pri sobotnem brežiškem umoru, vinjeni vodstveni policisti za volanom, alkohol na schengenski meji minuli konec tedna, prometna nesreča vinjenega policista ...

394 zadev, v katerih obstaja sum, da so policisti storili kaznivo dejanje, je policija odstopila specializirani skupini državnih tožilcev na vrhovnem tožilstvu od novembra 2007 do konca leta 2009.

Poznavalci razmer v policiji očitajo vodstvu z ministrico Katarino Kresal na čelu, da se "več ukvarjajo sami s seboj, z nepremičninami in notranjimi trenji, političnimi vprašanji, kot pa s svojim delom".

"Policija se ne ukvarja s politiko. Policija se ukvarja z operativnim delom," očitke zavrača generalni direktor policije Janko Goršek.

Policisti so odraz družbe
"Alkohol je bil v uniformiranih službah, kot so policija, vojska in carina, že od nekdaj precej prisoten, vendar ga ni zdaj nič manj in nič več, kot nekdaj," je prepričan nekdanji šef policije Marko Pogorevc.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Če velja za poklicne voznike ničelna toleranca pri vožnji pod vplivom alkohola, bi to toliko bolj moralo veljati za policiste, ki poleg vsega nosijo orožje," dodaja Pogorevc.

"Skrbi me, ker sem opazil, da je med mladimi policisti veliko alkohola, a na splošno povečevanja nisem zaznal. Sedanje vodstvo je začelo postavljati višje etične standarde," ugotavlja Zoran Petrovič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije. Pričakuje, da se bo enako obravnavalo zaposlene ne glede na hierarhijo, "odgovornost naj bo enaka tako za policista kot šefa".

Osamljeni primer
"Te primere obsojamo, saj biti policist ni le poklic, temveč poslanstvo, državljani pa pričakujejo, da so policisti vzor," pravi Leon Keder z GPU. Zato policiste poleg kazni za prekrške doletijo še disciplinski postopki, dodaja Keder, "nemalokrat policist izgubi tudi službo".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ni čudno, da policisti posegajo po alkoholu, saj so razočarani in gre za neke vrste revolt, je prepričan prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

"Burno odzivanje na nepravilnosti v policiji se pojavlja ciklično in ob različnih aferah, potem pa ta tema do naslednje afere izgine," meni kriminolog Gorazd Meško.

Primeri, ki odmevajo

Povozil nosečnico
December 2009: Branko Drkušič v nesreči hudo rani nosečnico. Alkotestu se izogne, kar potrdi strokovni nadzor. Ukrepi: nesreča ga upokoji in odnese direktorja novomeške policijske uprave Antona Olaja, ki odstopi.

Izognil se je pridržanju
Januar 2010: Direktor Urada za varnost in zaščito Silvo Vrbančič povzroči nesrečo. Ne strinja se z alkotestom in se izogne pridržanju. Globa: 950 evrov, 18 kazenskih točk in ponovno opravljanje izpita. Odstopi, a ostaja na GPU.

Zvrnil se je v jarek
Februar 2010: 22-letni policist nadzornik državne meje PU Maribor s službenim vozilom vinjen trči v prometni znak in se zvrne v jarek. Direktor PU Maribor Danijel Lorbek napove, da bo predlagal izredno odpoved.

Ovadba nasilja
Hči se je uprla očetu. 10. februarja je hči ubite Bernarde Bukovec iz Krškega ovadila očeta. Zatekla se je v krizni center. Policisti v tem času niso zaslišali očeta.

Pomoči. Na brežiškem CSD so sum nasilja v družini Bukovec obravnavali le enkrat na pobudo interventne skupine. "Ne morem povedati, kdo nas je na nasilje opozoril," odgovarja direktorica centra Metka Kostevc. Materi in hčerama so ponudili nastanitev v kriznem centru. Mlajša hči se je umaknila, mati pa je pred odločitvijo umrla.

Policisti niso nikakršni anglečki
Na vprašanje, ali se je v slovensko policijo zažrla kriza vrednot, ki se ob politizaciji policije kaže tudi v uživanju alkohola, so mnenja sogovornikov razdeljena.

Peter Umek, fakulteta za varnostne vede
Problem je v kadrovanju. Za poklic policista se odločajo tisti, ki ne želijo biti policisti – to ni njihov primarni interes. Biti in delati v policiji je zahtevno, odgovorno in osebnostno zrelo.

Zoran Petrovič, Sindikat policistov Slovenije
Očitno se v policiji postavljajo višji etični standardi, kar pozdravljam. Vprašanje je le, ali obstajajo vsi pogoji za njihovo uresničitev – kaj ti pomaga audi, če voziš po makadamu?

Pavle Čelik, nekdanji prvi mož policije
Policisti so ljudje s posebnimi pooblastili, kar jim daje občutek, da so nad zakonom. A kakršna je družba, takšni so ljudje – in policisti niso nobeni angelčki, tako kot ne duhovniki in učitelji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.