Slovenija
67 ogledov

Tudi zato Pahorja ne bo na letališče

Putinovo letalo EPA
Obisk predsednika Putina je pietetne in ne politične narave. Tokratni Putinov prihod ne bo imel značaja uradnega obiska, zraven ne bo močne gospodarske delegacije, na mizi ne bo bilatelarnih sporazumov.

Predsednika ruske federacije Vladimirja Putina bo po izhodu iz letala Iljušin ii-96 (iz varnostnih razlogov običajno priletita dva) pričakala šefica protokola Ksenija Bendetti (s Putinom se bo srečala že tretjič), najverjetneje v družbi ruskega veleposlanika v Sloveniji Dokuja Zavgajeva in enega od predstavnikov kabineta slovenskega predsednika.

Kot so nam povedali na protokolu, predsednik Putin prihaja v našo državo na delovni oziroma zasebni obisk: "Pri delovnem obisku gre predvsem za srečanje z gostiteljem, ostali deli obiska so lahko poljubni, pogosto gre na primer za obisk kakšne konference ali drugega srečanja. Vojaških časti ni."

Na uradnem obisku leta 2011

Putin je že bil na uradnem obisku v Sloveniji in sicer kot predsednik vlade. Pred petimi leti ga je takratni slovenski premier Borut Pahor sprejel na Brdu pri Kranju in to z vojaškimi častmi. Sledili so še pogovori z delegacijama.

Putina je takrat spremljala močna 130-članska delegacija politikov in gospodarstvenikov. Srečal se je takratnim slovenskim predsednikom Danilom Türkom in predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem

putin, janković, obisk, ljubljana, sprehod, borut pahor, nočni sprehod | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot so pojasnili na protokolu, je namreč uradni obisk veliko bolj široko zasnovan, z natanko določenimi točkami programa, te pa so:

  • pozdravna slovesnost z vojaškimi častmi na začetku in koncu obiska,
  • pogovor na štiri oči z gostiteljem (in zakoncem ali partnerjem, če je ta na obisku), 
  • izmenjava daril, - izmenjava odlikovanj,
  • pogovor delegacij, ki jih vodita šefa držav, 
  • srečanje s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije, - srečanje s predsednikom Vlade Republike Slovenije, 
  • vodeni sprehod po Ljubljani in obisk mestne hiše, 
  • slovesna večerja ali kosilo, ki ga priredi predsednik Republike Slovenije,
  • obed, ki ga priredi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije ali predsednik Vlade Republike Slovenije, 
  • obisk zgodovinskih/kulturnih/naravnih znamenitosti v Republiki Sloveniji,
  • srečanje z novinarji, - druge točke po dogovoru z gostiteljem ali na željo gosta,
  • največje število članov uradne delegacije (8 oseb).

Brez vojaških časti

Putin bo tokrat v Sloveniji le eno popoldne, na Brnik naj bi prispel ob 13. uri. Po udeležbi na slovesnostih pri Ruski kapelici in na Žalah, se bo pred vrnitvijo v Moskvo ustavil še na gradu Brdo.

Predsednik Pahor bo tako Putina pričakal in pozdravil šele na Vršiču, ob proslavi ob stoti obletnici Ruske kapelice, kjer bosta oba predsednika častna govorca.

Ali bo Putin poleg tega dal še kakšno izjavo za javnost, se ne ve. Oba predsednika se bosta nato odpeljala na ljubljanske Žale, kjer bo ob 16.30 odprtje spomenika "sinovom Rusije in Sovjetske zveze", ki so umrli na slovenskih tleh v prvi in drugi svetovni vojni.

Pred odhodom v Moskvo se bo Putin ustavil na gradu Brdo, kjer se je 2001 prvič srečal s takratnim ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V protokolarnem objektu pri Kranju bo tokrat le na delovni večerji z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem, v družbi povabljencev, tudi nekaterih slovenskih političnih predstavnikov. Še pred tem se bosta predsednika sestala na štiri oči, se mogoče sprehodila po po vrtu.

Prekinjen signal mobilne telefonije

Kljub kratkemu obisku, se bomo v soboto zaradi varnosti ponekod po Sloveniji soočili s popolno zaporo cest, občasnim zapiranjem zračnega prostora, obiskovalce prireditve na Vršiču bodo preverjali tako kot na letališčih. Po neuradnih informacijah bo na področjih, kjer se bo nahajal predsednik Putin, prekinjen signal mobilne telefonije.

Ruska kapelica na Vršiču | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Stroga pravila tudi za novinarje

Novinarji, ki bodo želeli na slovesnost pri kapelici, bodo morali v Kranjski Gori skozi varnostni pregled, ki ga bodo morali opraviti tudi ostali obiskovalci. Pri sebi bo treba imeti akreditacijo, vabilo in osebni dokument.

Brez dežnikov in pohodnih palic

Vsi, ki bodo hoteli na slovesnost pod Vršičem, pri sebi ne bodo smeli imeti orožja, ostrih predmetov, drogov in ostalih nevarnih predmetov. Prireditelji odsvetujejo tudi pohodne palice in dežnike. Na varnostnem pregledu v Kranjski gori bodo izločili tudi vso embalažo s tekočino, pri Ruski kapelici pa bo vsak udeleženec prireditve prejel plastenko vode in čokoladico.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • sprehajalec 12:17 29.julij 2016.

    Levaki so v faznem zamiku, penzija je pač vsak mesec ob istem času, zato se življenje skozi desetletja začne ponavljati. niso še zakapirali propada Sovjetske Zveze ter zamenjave oblasti v Rusiji. Putina si predstavljajo kot Brežnjeva, zato takšna vzhičenost.<br ...prikaži več />Ni jim jasno, da je Putin desničar, hodi k maši ter je dvignil rusko cerkev na državni nivo. Pop je povsod zraven. Ko so hotele ultra levičarke in feministke Pussy Riot (nekakšne ruske rogovke in metelkovke) onečastiti katedralo Kristusa Odrešenika v Moskvi,jih je dal preprosto zapreti.

  • Ferluci 09:34 29.julij 2016.

    dragec, kot je videti, si že večkrat dal svojo pizdjočko na rabot.

  • dragec 07:44 29.julij 2016.

    kaj pa ti?????