Slovenija
5921 ogledov

Tujec mora pri nas še enkrat opravljati vozniški izpit

Vozniški izpit Andrej Leban
Makedonec, ki živi v Sloveniji, mora pri nas ponovno opravljati vozniški izpit.

Makedonec, ki živi v Sloveniji, mora pri nas ponovno opravljati vozniški izpit. Pri tem je zanimivo, da Makedonci, ki so tukaj le na obisku ali se le peljejo čez Slovenijo, očitno dovolj dobro poznajo prometne predpise, saj lahko svoje v Makedoniji izdano vozniško dovoljenje uporabljajo brez omejitev. 

V Sloveniji je treba vozniško dovoljenje zamenjati, če ima oseba v Sloveniji običajno prebivališče in na podlagi dovoljenja za prebivanje v Sloveniji prijavljeno prebivališče več kot eno leto. Pogoj za zamenjavo vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, je opravljen praktični del vozniškega izpita, so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. 

V primeru, da tujec v Sloveniji nima običajnega prebivališča, lahko neovirano uporablja svoje nacionalno vozniško dovoljenje oziroma vozniško dovoljenje, izdano v državi, kjer ima običajno prebivališče.

Srbi in Makedonci znova na izpit, Japoncem bi ga priznali

Tujec, ki ima običajno prebivališče v Sloveniji, pa mora vozniški izpit zamenjati za slovenskega. A to ni tako enostavno, kot se sliši. Državljani večine držav izven EU morajo namreč znova opraviti praktični del izpita. Tako bi morali izpit znova opravljati Srbi in Bosanci, medtem ko bi ga priznali Južnokorejcem, Japoncem in Avstralcem. Mimogrede, Japonci in Avstralci vozijo po levi. 

Pri tem ne gre za kakšno slovensko kaprico, ampak evropske predpise. "Vozniška dovoljenja se medsebojno priznavajo v vseh državah, za katere velja Direktiva 2006/126/EC o vozniških dovoljenjih (države članice Evropske unije, Islandija, Liechtenstein in Norveška). Brez opravljanja praktičnega dela vozniškega izpita se glede na priporočila Evropske komisije zamenja še vozniška dovoljenja, izdana v Švici, na Japonskem (kategorije AM, A1, A2, A, B1 in B ) ter v Južni Koreji in Avstraliji (kategoriji B1 in B)," so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in opozorili, da ni pomembno državljanstvo imetnika, ampak državna izdajateljica vozniškega dovoljenja. 

Imetniki vozniškega dovoljenja, izdanega v vseh drugih državah, morajo ob zamenjavi vozniškega dovoljenja za slovensko vozniško dovoljenje, opraviti praktični del vozniškega izpita. 

Pregledali 16 držav in pripravili priporočila

Strokovna skupina Evropske komisije je pripravila seznam meril, ki jih je treba preveriti ob presojanju, ali se vozniško dovoljenje lahko prizna. Ta so kriteriji za teoretični in praktični del vozniškega izpita, zahteve za identifikacijo, tehnične specifikacije kartice vozniškega dovoljenja, kategorije vozniškega dovoljenja, nacionalne zahteve glede običajnega prebivališča, standardi usposabljanja, splošna varnost sistema izdajanja vozniških dovoljenj, raven prometne varnosti, podatki o kontaktnih točkah pristojnih organov, praksa glede zamenjave vozniških dovoljenj tretjih držav.

Po teh merilih je delovna skupina pregledala sistem v 16 državah, tudi v Makedoniji, in pripravila seznam držav, za katere priporoča priznanje vozniškega izpita. "Na podlagi informacij, ki jih je imela na voljo strokovna delovna skupina Evropske komisije za vozniška dovoljenja, za nekatere ocenjevane države niso izdali pozitivnega mnenja (med njimi tudi za Makedonijo), ker ni bilo možno zanesljivo preveriti izpolnjevanje skupno dogovorjenih kriterijev oziroma ta merila niso bila izpolnjena," pojasnjujejo na ministrstvu. "Navedeno omogoča državam članicam, da se brez preverjanja izpolnjevanja pogojev, odločijo za priznavanje oziroma zamenjavo vozniških dovoljenj držav nečlanic EU, in sicer za tiste države, kjer je sistem pridobivanja vozniških dovoljenj primerljiv s sistemom v državah članicah EU," so še dodali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • hajrija 19:51 11.april 2018.

    Ni pravično vozniško imam 20 let in spet moram polagati ispit.zakaj ni urejeno tako ko v Nemciji greš zdravniski naredis prineses potrdilo da si opravio izspit u BiH in ti zamenjajo vozniško.Ne tukaj v Sloveniji mores spet plačat in sve na novo.

  • Avatar Leon
    Leon 14:43 12.januar 2018.

    Tujec mora pri nas še enkrat opravljati vozniški izpit.........................verjetno gre samo za plačilo izpita ! To je zadeva KPK ,ki pa ne deluje .

  • dragec 14:05 09.junij 2017.

    ALBANCI PA NE????? PODPORA JJ - NJEGOVE KORENINE......