Slovenija
15 ogledov

Tujega nočemo ...

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V današnjem Delu je na prvi strani predreferendumski oglas, pod katerega je podpisan Boris Popovič, in sicer kot župan. Zakon ni kršen, kaj pa etika? Kline: Kršijo vsi.

Predreferendumska kampanja se z današnjim dnem končuje, stranke in ostali, ki so se vključili vanjo, finiširajo v boju za volivske glasove. Kreativni bolj ali manj prijemi zakonsko po naših podatkih niso bili kršeni, povsem druga plat zgodbe je etika. Tu so padli vsi, začenši z vlado.

Tujega nočemo ...
Na naslovnici današnjega Dela je med drugim objavljen predreferendumski oglas, pod katerem je podpis: "Boris Popovič, župan Mestne občine Koper".

Občine v kampanji ne morejo sodelovati, stranke pač. Tako kot veleva zakon, je ob oglasu naveden naročnik, in sicer Popovičeva stranka Koper je naš, ki se je v skladu z zakonom tudi prijavila v predreferendumsko kampanjo.

Tudi to, da je pod oglasom podpis enega izmed njihovih članov, ne zbode, če ne bi bilo poleg podpisa "župan Mestne občine Koper". V stranki pri podpisu ne vidijo težav: "Funkcijo župana smo pripisali zgolj zato, ker je župan več kot pa predsednik stranke. Poleg tega isto počnejo drugi, tako Pahor kot Jankovič in ostali," pove Jani Bačič, sicer podžupan Mestne občine Koper.

Na državni volilni komisiji so nas z vprašanjem napotili na inšpektorat Ministrstva za javno upravo, kjer smo dobili odgovor, da objave ni mogoče šteti za zakonsko kršitev. 

Vse je torej v skladu z zakonom, kaj pa etika?
"Z etiko je vse narobe, saj je niti ni. Z zakonom in državo, ki ima zakon, ki to dovoljuje, pa tudi. Podobno je z vlado. Saj vlada tudi ne bi smela sodelovati, pa sodeluje," meni analitik Miro Kline. Ta dodaja, da če že izpostavljamo konkreten primer "spodnjega nivoja", izpostavimo tudi "zgornji nivo", torej vlado. "Etično je seveda narobe. Vendar ker je dovoljeno, seveda etični moment ne velja več."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.