Slovenija
5936 ogledov

Tuji mediji o Golobovem uspehu

Robert Golob in Viktor Orban Flickr
Časnik Financial Time piše o slovenski gradnji plinovoda do Madžarske.

Časnik Financial Time poroča o načrtih slovenskega premierja Roberta Goloba za izgradnjo plinovoda do Madžarske za alžirski plin z namenom zmanjšanja odvisnosti od ruskega plina.

Časnik piše o Golobovih izjavah po nedavnem srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce-Pince. Po navedbah slovenskega premierja s predsednikom madžarske vlade načrtujeta, da bi novi plinovod med Kidričevim in Pincami začel delovati v dveh ali treh letih in da bi ga bilo kasneje mogoče povečati glede na povpraševanje.

Orban je dejal, da je zainteresiran za diverzifikacijo virov plina, pri čemer je omenil tri možnosti. Prva bi bila slovenski plinovod za plin iz Alžirije, plinovod za transport plina s polj, ki so jih odkrili v romunskih črnomorskih vodah, ter širitev obstoječega plinovoda do Hrvaške, po katerem bi uvažali utekočinjeni zemeljski plin. Orban je po srečanju z Golobom dejal, da je zainteresiran za vse tri možnosti, piše Financial Time.

Plinovod Cirkovce-Pince | Avtor: ELES ELES

Plinovod v pomoč sosednjim državam, v prihodnosti tudi za transport vodika

Časnik omenja tudi Golobovo napoved, da bo sodelovanje temeljilo na načelu solidarnosti v Evropski uniji ter da je njegov cilj pomagati sosednji državi zmanjšati odvisnost od ruskega plina. 

Slovenija je namreč prejšnji mesec podpisala dogovor z Alžirijo o uvozu plina po obstoječih plinovodih prek Italije. Dobava 300 milijonov kubičnih metrov plina letno bo omogočila zmanjšanje uvoza ruskega plina za tretjino, medtem ko bo oživljeno povezovanje pripomoglo pri transportu na Madžarsko prek predlaganega novega plinovoda. "Podaljšajmo isto roko našim vzhodnim sosedom, [vključno z] Madžari," je po poročanju Financial Time dejal Robert Golob. ''Madžarska je popolnoma odvisna od ruskega plina, vendar ni edina. V podobnem položaju je Avstrija. Sosedje jim morajo pomagati – sami tega ne zmorejo,” je dodal Golob.

Plinovod iz Alžirije bi bilo po besedah Goloba mogoče uporabiti tudi za vodik iz Severne Afrike, ki bi lahko prišel prav v poznejših fazah zelenega prehoda.

Financial Time še omenja, da je Golob nekdanji vodstveni delavec v energetiki, čigar stranka je na aprilskih volitvah porazila dolgoletnega Orbanovega zaveznika Janeza Janšo.

dezurni@styria-media.si

Robert Golob in Viktor Orban Slovenija Golob je ob tem vprašanju ostal brez besed Robert Golob Slovenija Golob na kosilu z dobrim Janševim prijateljem
 
Komentarjev 14
 • Toma 18:18 06.december 2022.

  Potemtakem je tudi mene golob na svet prinesel in ne štorkla!

 • matermila 16:35 06.december 2022.

  Tuji mediji o Golobovem uspehu... V celotnem članku nisem zaznal niti enega uspeha o katerem bi tuji mediji pisali. Vse o čemer pišete so nakladfanja ali pa želje PV, ne pa uspehi. Neverjetni ste s tem vašim bildanjem doktorja elektrike.

 • Avatar Zoran
  StarMačk 16:27 06.december 2022.

  Če naslov prispevka namiguje, da je ta projekt uspeh te vlade, gre za hudo zlorabo znanih dejstev! Dejstva pa so, da se je projekt začel l. 2014 pod Cerarjevo vlado, nadaljeval pod Šarčevo, gradnja se je zaradi velikih zapletov pri ...prikaži več odkupu zemljišč in pridobivanju dovoljen, npr. za okoljevarstveno je trajalo 5 let, zavlekla skoraj do konca l.2020. Takrat je PV Janša skupaj z madžarskim predsednikom Orbanom simbolično začel gradnjo, kakor jo je sedaj PV Golob skupaj z njim simbolično zaključil!