Slovenija
28 ogledov

Tuji turisti zasedli Obalo

Hotel Kempinski Palace Portorož je bil v juliju je 57-odstotno zaseden, bistveno Žurnal24 main
Obala je pred vrhuncem turistične sezone dobro obiskana. Hoteli v občini Piran so bili minuli konec tedna polno zasedeni, sobo je bilo skoraj nemogoče dobiti. Dve tretjini tujih gostov.

Turistične zmogljivosti v občini Piran so bile minuli konec tedna 83-odstotno zasedene, vseh nočitev pa je bilo v primerjavi z letom prej za štiri odstotke manj, kažejo statistični podatki Turističnega združenja Portorož.

Hoteli pokajo po šivih
Podatki o zasedenosti hotelov kažejo, da je bilo v hotelih občine Piran minuli konec tedna ustvarjenih sedem odstotkov več nočitev kot pred letom. Skupno je bilo hotelskih nočitev 13.400. Nočitev tujih gostov je bilo petnajst odstotkov več kot pred letom, domačih pa sedem odstotkov manj.

Šest LifeClassovih hotelov je trenutno 98-odstotno zasedenih. V juliju beležijo upad domačih gostov, povečalo se je število gostov iz Italije, Srbije in Belgije.

V Hotelih Bernardin so v juliju, podobno kot lani, prevladovali domači gostje. Petina gostov je prišla iz Avstrije, približno toliko je bilo tudi Italijanov. Večina hotelov v skupini trenutno beleži okrog 95-odstotno zasedenost, le v Hotelu Piran je zasedenih 86 odstotkov zmogljivosti. V avgustu pričakujejo polno zasedene hotele.

V občini Koper so hotelske zmogljivosti trenutno 70-odstotno zasedene. Prevladujejo domači gostje, sledijo gostje iz Italije. V hotelih in hostlih v občini Izola so v minulem tednu zabeležili 11.291 nočitev, kar je približno toliko kot lani. Domači gostje so ustvarili slabih 60 odstotkov vseh nočitev.

Lažje dihajo avtokampi
Malce slabše zasedeni kot pred letom so obalni avtokampi. V avtokampu Jadranka v Izoli je zasedenost minuli konec tedna nihala od polne v petek do 60-odstotne v nedeljo. Slabši zasedenosti v nedeljo je botrovala ohladitev z dežjem, ki je goste pregnala iz kampov, ugotavljajo v Izoli. V avgustu v avtokampu Jadranka napovedujejo polno zasedenost, in sicer tudi na račun tranzitnih gostov.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V avtokampu Belvedere nad Izolo so minuli konec tedna našteli med 224 in 295 gostov. Ocenjujejo, da se zasedenost giblje okrog 70 odstotkov ter da je v primerjavi z lanskim letom gostov trenutno za slabo petino manj.

V Avtokampu Adria v Ankaranu je trenutno okrog 1100 gostov, zasedenost je okrog 85-odstotna. V primerjavi z letom prej je obiskovalcev po ocenah vodstva 10 odstotkov manj, prevladujejo domači gostje. Ker gre za goste, ki svojega prihoda ne rezervirajo vnaprej, je obisk v avgustu težko napovedovati, pričakujejo pa, da bo se bo zasedenost približala lanskoletnim 95 odstotkom.

Avtokamp v Luciji je bil minuli konec tedna 95-odstotno zaseden, podobno kot lani ob tem času. Sicer pa v avtokampih v Luciji in Izoli ugotavljajo, da je bilo turistov manj zaradi slabega vremena v predsezoni maja in junija. Primanjkljaj, ki so ga zabeležili takrat, bo morda vplival tudi na končni rezultat poslovanja, ocenjujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.