Slovenija
21 ogledov

Tujih smeti je preveč

Poleg štajerskih smeti od lanske jeseni na Cerod dovažajo tudi smeti iz nekdanji Žurnal24 main
Cerod. S tujimi smetmi se prehitro polni, mestna občina denar potrebuje za zahteve KS Brusnice.

Center za ravnanje z odpadki (Cerod) se zaradi odpadkov, ki jih na odlagališče dovažajo iz občin neustanoviteljic, prehitro polni, so prepričani župani, ki so se včeraj sešli na Ratežu. Seje sveta županov javnega podjetja Cerod, ki so jo sklicali Franc Vovk, Franc Bogovič in Zvone Lah, župani Dolenjskih Toplic, Krškega in Mirne Peči, pa se ni udeležil Alojz Muhič, župan Mestne občine
Novo mesto (MONM), saj meni, da je ta nepotrebna.

Zdaj še s Primorske
Dovoz smeti iz nekaterih štajerskih občin še vedno poteka, jeseni lani pa je Alojz Turk, direktor Ceroda, podpisal pogodbo tudi za dovoz odpadkov iz nekaterih primorskih občin, ki zdaj tudi že poteka. V poslovni načrt za letos smo zapisali, da bo količina odpadkov iz občin neustanoviteljic Ceroda 50 tisoč ton, a je do zdaj tja pripeljanih že 48 tisoč ton. Če bo šlo tako naprej, bomo načrt do konca leta krepko presegli,” nam je pojasnil Vovk.

Denar za KS Brusnice
Muhič ocenjuje, da je včerajšnja seja sveta županov pomenila vmešavanje v notranje zadeve MONM. “Odlaganje dodatnih količin odpadkov je nujno potrebno za izpolnitev zahtev Krajevneskupnosti (KS) Brusnice ali pa bo treba povišati cene deponiranja odpadkov,” je pojasnil Muhič. A kot naj bi na včerajšnji seji povedal Anton Vovko, predsednik KS Brusnice, bo Cerod do konca leta izpolnil finančno obveznost do MONM za vlaganje v infrastrukturo v Brusnicah, to je dobrih osem milijonov evrov. Naložbe pa naj bi po naših informacijah zamujale za dve leti, vloženega denarja pa naj bi bilo za okoli tri milijone evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.