Slovenija
39517 ogledov

Tukaj lahko preverite, če je vaša vinjeta še veljavna

avtocesta Saša Despot
V primeru, da je vaša e-vinjeta še veljavna, vas bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici o tem opozoril.

Prvega decembra bo minilo eno leto od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete v obliki nalepke. Na Darsu so uvedbo ocenili kot uspešno. 

Se pa bliža obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih prodanih letnih vinjet, zato pozivajo uporabnike, da preverijo datum nakupa zadnje vinjete. Na jutrišnji dan je takih uporabnikov šest tisoč, tekom celega meseca decembra pa je vinjeto kupilo skoraj 73 tisoč ljudi.

Nakup na fizičnem prodajnem mestu

Če ste e-vinjeto lani kupili na prodajnem mestu DARS, bencinski črpalki ali v drugi fizični trgovini, lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščete na potrdilu o nakupu.

Nakup prek spleta

Če ste e-vinjeto kupili prek uradne spletne trgovine, ste potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki ste ga navedli v postopku spletnega nakupa. Če ste se na spletni strani registrirali, pa imate svoj e-vinjetni račun.

Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa sicer svetujejo vsem uporabnikom - račun lahko odprete tudi, če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, na račun jo boste lahko naložili na podlagi serijske številke vinjete, ki je zapisana na potrdilu o nakupu.

"Registracija je koristna predvsem zato, ker si lahko v e-vinjetnem računu nastavijo opomnike o poteku veljavnosti e-vinjete, ki jih lahko prejmejo na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila," poudarjajo na Darsu.

To je koristno tudi v primeru, da informacije na potrdilu v roku enega leta zbledijo, ali potrdilo v tem času izgubite. 

Nakup nove vinjete

Novo vinjeto lahko torej kupite v uradni spletni trgovini https://evinjeta.dars.si. V primeru, da je vaša e-vinjeta še veljavna, vas bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) o tem opozoril in vam prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Kaj pa, če ste vnesli napačne podatke?

Na Darsu opažajo, da uporabniki pogosto zamešajo vrstni red znakov, zamenjajo med seboj podobne znake, recimo črko O z ničlo in podobno. Ob tem poudarjajo, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka "O" na tablicah ne uporablja, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (Nova Gorica, Postojna). Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu.

Za pravilen vnos podatkov ste odgovorni tudi, če e-vinjeto kupite na fizičnem prodajnem mestu. Prodajalcu morate sporočiti pravilne podatke, nato pa jih pregledati in potrditi s podpisom. S slednjim jamčite, da so vneseni podatki pravilni.

Za letno e-vinjeto 2A (osebna in bivalna vozila) je cena enaka kot lani - 110 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Idioti 18:19 01.december 2022.

    Kreteni DARS-ovi , naredite tak obrazec , da vtipkam reg. številko in dobim odgovor , do kdaj mi vinjeta velja ! Če mi velja , pa mi , VAS NIČ NE BRIGAJO moji osebni podatki in E- naslov !

  • Ejsi_Disi 15:02 30.november 2022.

    Jebemjimmater pa povoskani računi. Grem pogledat kdaj sem nabavil vinjeto, račun spravljen na temnem, suhem prostoru. Ga odprem in kaj vidim? Nič. Obledel je do nule.

  • mirror 14:06 30.november 2022.

    Koliko nepotrebnih komplikacij! Na MOL kupil sem prvo vinjeto. Kupil bom tudi drugo, saj prva velja do 1,februarja. Nobenega spleta, nič iskanja, nič težav...