Slovenija
21822 ogledov

Tako nas glede vročine hecajo vremenoslovci z neurja.si!

vročina Profimedia
Morda vam bo to pomagalo lažje preživeti vročino.

V trenutni vročini si marsikdo zagotovo želi, da bi zima čim hitreje potrkala na vrata. Tako so se tudi vremenoslovci z neurja.si v objavi na Facebooku pohecali, da nas točno to čaka že čez približno 17 nedelj. Zraven so priložili še fotografijo iz Južne Afrike, kjer so se včeraj razveselili močnega sneženja.

Vročinski val še vztraja

Vseeno pa pri nas temperature še vedno ostajajo precej visoke, saj smo se znašli v primežu vročinskega vala, ki pa se še nekaj časa ne bo umiril. Tako se je včeraj živo srebrno povzpelo do več kot 33 °C. Najbolj vroče je bilo v Osilnici, kjer so izmerili kar 35,1 °C, temu sta sledila Bilje in Podnanos s 35,0 °C ter Dolenje pri Ajdoviščini. V Dobliču in Bežigradu v središču mesta se je ozračje segrelo na 34,8 °C v Novem mestu pa na 33,6 °C.

Kako nam kaže za prihodnje dni?

Danes in jutri se nam ponovno obeta vroče vreme. Možen bo nastanek vročinskih neviht, temperature pa se bodo gibale med 31 do 35 °C, napovedujejo pri Arsu. Jutri nas bo tudi spremljalo sončno vreme, zapihal bo jugozahodni veter. Zvečer bodo krajevne vročinske nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21 °C, najvišje dnevne od 31 do 36 °C.

Arso napoved vremena (11.7.) | Avtor: Arso Arso

Na Arsu še opozarjajo, da bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

  • Zaradi hujših težav in zapletov, ki lahko nastanejo zaradi vročine, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da zmanjšamo izpostavljenost vročini in se umaknemo v senco ter hladnejše prostore.
  • Prav tako omejimo fizično aktivnost ter uživamo lažjo hrano v manjših obrokih.
  • Telesu tudi omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnih uživanjem tekočin. Prav tako bodimo pozorni na nekatere ljudi, ki so bolj ogroženi od nas.
  • Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtu.

Nato pa ponovno nevihte

Kmalu pa se bodo nad naše kraje ponovno razlegle nevihte. Kako se bodo gibale si lahko ogledate na radarski sliki (povezava). V četrtek bo tako spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Tudi v petek bodo predvsem sredi dneva in popoldne še nastale posamezne plohe in nevihte.

vreme nevihta neurje oblaki dež | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.