Slovenija
20 ogledov

Turizem potiska navzdol

Bernardin Barbara Milavec
Regije. Po treh letih Obala in Kras iz rdečih številk, najslabše na Gorenjskem.

"Zadolženost je še vedno velika težava in povzroča največ izgube. Ne glede na to pa se je Obalno-kraška regija po treh letih le otresla rdečih številk in je lani kot celota poslovala z dobičkom, ki je dosegel 5,7 milijona evrov," so razkrili na koprski izpostavi Ajpesa, ki ga vodi Mariza Šturman.

Od 12 regij 6 v minusu

V državi je sicer lani šest regij poslovalo pozitivno (najbolje je bilo v Osrednjeslovenski, v plusu pa so tudi v jugovzhodni Sloveniji, Podravju in na Koroškem ter Spodnjeposavska regija), v šestih regijah pa je gospodarstvo še vedno v minusu (Pomurska, Savinjska, Zasavska, Gorenjska, Goriška in Notranjsko-kraška).

Turistov veliko, minus tudi

Med vsemi obalno-kraškimi občinami je najslabše v piranski, in sicer zaradi negativnega poslovanja Istrabenzovih turističnih družb in hotelov skupine Bernardin. Turizem in gostinstvo je pridelalo več kot 27 odstotkov vseh izgub regije.

Kljub podatkom o dobrem turističnem obisku na Obali so po javno dostopnih podatkih v Istrabenz turizmu in Istrabenz hotelih Portorož lani skupaj pridelali 12,8 milijona evrov minusa. Slabo so poslovali tudi v Hotelih Bernardin; izguba je lani namreč presegla deset milijonov evrov in je več kot dvakrat višja kot leto pred tem.

Optimizem preuranjen

Obalno-kraška regija, ki je bila v preteklosti tudi po povprečni plači vselej nad državnim povprečjem, je ta položaj izgubila. "Ne glede na podatke, da se je Obalno-kraška regija po treh letih kot celota le izkopala iz rdečih številk, pa bi bil pravi optimizem verjetno še preuranjen, saj so boljši pozitivni rezultati zabeleženi le v manjšem številu družb, medtem ko se velik del gospodarstva še vedno srečuje s težavami tako na prihodkovnem kot likvidnostnem področju," so sklenili na Ajpesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.