Slovenija
336 ogledov

Türk bo lahko še dolgo dopustoval v svoji črni gradnji

Turkova vila Suzana Kos
Dobri dve leti in pol po medijskem razkritju in osem let po prijavi črna gradnja Vitoslava Türka še vedno stoji.

Potem ko so črnograditelji izkoristili skoraj vsa pravna sredstva, gradbena inšpekcija čaka še na izid sodnega spora glede gradbenega dovoljenja. "Izvršba je bila odložena do dokončnosti odločitve o zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja," pravijo na gradbenem inšpektoratu. Türkovi so namreč zaprosili za gradbeno dovoljenje, za katero glede na prostorski načrt sicer ni verjetno, da bi ga dobili. Negativno odločbo jim je izdala upravna enota, nato jo je po njihovi pritožbi potrdilo ministrstvo za okolje, zdaj pa je zadeva na upravnem sodišču. 

Na ministrstvu za okolje imajo tudi še nekaj nerešenih pritožb Türkovih, ker jim gradbena inšpekcija ni odobrila odloga rušitve. Pravna bitka je sicer potekala na več frontah. 

Odločba čaka na revizijo

Inšpekcija je izdala odločbo za odstranitev črne gradnje in vzpostavitev prejšnjega stanja. Odločbo je po pritožbi potrdilo ministrstvo za prostor, nato pa se upravno sodišče, s tem pa je postala odločba pravnomočna. Zoper sodbo so Türkovi vložili zahtevo za revizijo, vrhovno sodišče o njej še ni odločilo. 

Sklep o rušenju je pravnomočen

Ker niso sami odstranili črne gradnje, je gradbeni inšpektor po uradni dolžnosti uvedel izvršilni postopek in izdal sklep o dovolitvi izvršbe. Türkovi so se pritožili, ministrstvo za prostor pa je pritožbo zavrnilo, zato je sklep o dovolitvi izvršbe pravnomočen. 

Turkova vila  | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Prošnje za odloge: vse pritožbe še niso rešene

Türkovi so vložili tudi več predlogov, da se izvršbo odloži, tako po zakonu o upravnem postopku kot po 156. a členu zakona o graditvi objektov, a je inšpektorat vse zavrnil. Vseh pritožb zaradi neodobritve odloga pa 156. a členu na ministrstvu, ki je drugostopenjski organ, še niso rešili. 

Gradbeno dovoljenje: čakanje na malo verjetnega aduta

Upravna enota Piran je zavrnila zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja, Türkovi so se pritožili, ministrstvo pa je njihovo pritožbo zavrnilo, zato so sprožili upravni spor na upravnem sodišču. Odločba upravne enote zato še ni pravnomočna. "Vlaganje pravnih sredstev je zakonska pravica zavezancev, do katere se inšpektorat ne more opredeljevati. Prisilna izvršba bo opravljena v skladu z zakonodajo in prioritetami dela gradbene inšpekcije. Kot smo že večkrat pojasnili, pa ne moremo komentirati bodočih dejanj v konkretnem inšpekcijskem postopku, niti jih napovedovati. Tako tudi ne datuma morebitne prisilne izvršbe v postopku zoper omenjene inšpekcijske zavezance," pravijo na gradbenem inšpektoratu. 

Še dolgo bo lahko dopustovali v črni gradnji

Vila Vitoslava Türka | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

A tudi če Türkovi ne dobijo gradbenega dovoljena, bodo najbrž lahko še dolgo dopustovali v svoji nelegalno zgrajeni vili. Težava je namreč denar za rušenje.

Letos je imela gradbena inšpekcija za prisilne rušitve le 235 tisoč evrov, sredstva pa so že (dolgo) porabljena. Koliko jih bo prihodnje leto, še ne vedo, saj pogodba z izvajalcem še ni sklenjena. 

bioplinarna | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Letos niso začeli z rušenjem niti ene črne gradnje 

Lani so porušili osem objektov in začeli z odstranjevanjem bioplinarne v Pirničah, ki je edini objekt, ki so ga rušili letos. 

Sklepe sicer pišejo, kot da denar za rušenje je. "Odločbe in sklepi o dovolitvi izvršbe pa se izdajajo ne glede na zagotovljena finančna sredstva za morebitno prisilno izvršbo," zagotavljajo in dodajajo, da je prisilna rušitev zgolj skrajni ukrep. 

Lani so tako v 107 zadevah črno gradnjo odstranili lastniki sami, v 119 primerih pa so bili objekti legalizirani. Letos do 14. oktobra so lastniki sami nelegalne gradnje odstrani sami v sto zadevah, v 87 pa so bili objekti legalizirani. 

janez.zalaznik@zurnal24.si 

Komentarjev 21
  • Franjo Erman 23:43 24.oktober 2015.

    država z kupom gnoja v parlamentu

  • Franjo Erman 23:41 24.oktober 2015.

    podret in turku poslat položnico in konec.

  • dragec 07:11 24.oktober 2015.

    JANŠEV KADER