Slovenija
56 ogledov

Türk bo predlagal Voljča, če bo ta imel podporo

Marko Voljč Delo
Predsednik države bo predlagal nekdanjega prvega moža NLB Marka Voljča za mandatarja, če bo ta užival podporo med strankami. Voljč se z možnostjo, da bi vodil vlado, strinja. Janković bi ga podprl, druge stranke razdeljene.

Marko Voljč je po besedah predsednika republike pristal na kandidaturo za mandatarja in torej tudi za morebitno vodenje vlade. Predsednik republike Danilo Türk bo Voljča uradno predlagal kot svojega novega kandidata za mandatarja, če bo ugotovil, da ima med strankami dovolj podpore. Dosedanji kandidat za mandatarja Zoran Janković bi bil Voljča pripravljen podpreti, a v primeru, da potem sam z listo Pozitivne Slovenije ne bo predsedoval vladi, ne želi biti niti njen član.

"V tej fazi Slovenija potrebuje kredibilnega mandatarja," je prepričan predsednik države. Prepričan je, da je Marko Voljč primerna osebnost. Naloga strank pa je, da razmislijo o tej možnosti. Predsednik upa, da bodo o tem pošteno razmislile in še pravi: "Upam na podporo, seveda."

Predsednik tokrat še ne vlaga formalnega predloga za kandidaturo Marka Voljča za mandatarja za sestavo vlade. Formalno bo predlog vložil "pod pogojem, če se zbere potrebna podpora strank".

Za zdaj jasna le nasprotovanja SDS, SLS in NSi

Glede na odzive strank je videti, da možnosti, da bi mandatar postal Voljč, nasprotujejo v SDS in NSi.

Potrebna je čim prejšnja jasna odločitev strank o koaliciji, časa za taktiziranje ni več, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Po neuspelem poskusu predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića je po oceni Tonina zdaj čas, da priložnost dobi druga stranka po številu poslancev, torej SDS.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je za Žurnal24 dejal, da so odločeni, da speljejo proceduro v zvezi z desnosredinsko koalicijo do konca in da jo preizkusijo. Šele, če se bo izkazalo, da desnosredinska koalicija ni možna, so pripravljeni razpravljati o tretji možnosti. O tem niso razpravljali še z nikomer. Dodal je, da Marka Voljča sploh ne pozna.

Vir blizu SLS nam je, še preden je v javnosti zaokrožila informacija o Voljču, dejal, da naj bi bili v vrhu SLS pripravljeni v tretjem krogu podpreti tudi kandidata levice, le če to ni Janković. V SLS vsakršne špekulacije glede strankine podpore ali nepodpore domnevnim ali morebitnim kandidatom za mandatarja odločno zavračajo.

Pri SD so po nekaterih virih presenečeni, pri strankarski listi Gregorja Viranta ter pri DeSUS-u pa se še niso izjasnili.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa je zatrdil, da Voljč na odločitev DeSUS-a o koaliciji ne bo vplival, saj da "nima 46 glasov poslancev".

Del Demokratične stranke upokojencev Slovenije naj bi se sicer nagibal bolj proti desnosredinski vladi, del pa jih močno nasprotuje možnosti vstopa stranke v morebitno Janševo koalicijo. Da pa vodstvo ne namerava podpreti Marka Voljča kot tretjo opcijo za mandatarja, je poročal Pop TV. Po njihovem je stranka očitno precej razklana.

Janković ni razočaran, ker ga Türk tokrat ni predlagal

Pozitivna Slovenija je dogajanje komentirala, njen predsednik Zoran Janković pa je povedal, da je predsednik države s predlogom za Voljča kot morebitnega mandatarja potegnil izjemno pametno potezo, saj je že povedal, da sam ne bi več želel kandidirati brez javne podpore. V pogovorni oddaji na TV Slovenija pa je še ponovil, da ima Voljč njegovo podporo, sploh, če jo bo imel tudi s strani stranke. Janković sicer upa, da bodo pri glasovanju, če bo do njega prišlo, tisti, ki bodo glasove obljubili, obljube tudi držali.

Jankovič je sicer pred tem še dejal, da bodo razmislili in bi novo ime lahko podprli, v vlado pa sam ne želi iti na noben položaj. Po njegovem imajo zdaj male stranke možnost, da povedo svoja stališča.

Ob tem je Janković še zatrdil, da je pripravljen iti tudi na nove predčasne volitve, da pa je treba ravnati državotvorno.

Janković sicer ni razočaran nad odločitvijo predsednika države, da ga tokrat ne predlaga za kandidata za mandatarja. Po njegovem je predsednik v pogovoru z njim poudaril, "da sem jaz njegov kandidat". Janković razume, da v trenutni situaciji sam ne more biti izbira, zato je možnost za nekoga tretjega. "Če sredinske stranke res želijo nekoga tretjega, naj zdaj pokažejo, ali to govorijo ali držijo figo v žepu," meni Janković.

Ne Janković ne Janša

Voljč naj bi bil tako alternativa Zoranu Jankoviću, ki pred tednom dni v državnem zboru ni zbral dovolj glasov za sestavo levosredinske koalicije, poročajo Finance.

Njegovo ime se je v zvezi z mandatarjem že omenjalo. Na mestu predsednika vlade v tehnični vladi z mandatarjem so ga ob Janezu Potočniku, Egonu Zakrajšku in Janezu Šušteršiču že videli Gregor Virant, Karl Erjavec in Radovan Žerjav.

 

Za premierja se je potegoval že leta 1992

Voljč, ki je trenutno izvršni direktor solastnice največje slovenske banke za srednjo, vzhodno Evropo in Rusijo belgijske bančno-zavarovalne skupine KBC, je bil že kandidat za predsednika vlade leta 1992. Bil je prvi kandidat, s katerim je opozicija (LDS in ZLSD) s konstruktivno nezaupnico želela spodnesti vlado Lojzeta Peterleta.

Ker tako on kot Igor Bavčar nista zbrala dovolj glasov, je v tretjem poskusu uspel Janez Drnovšek, ki je potem vodil štiri vlade.

Komentarjev 33
  • privat 08:34 23.januar 2012.

    žerjavica samo izleda kot kmet...drugače nima on pameti,kaj šele kmečke pameti...če bi imel kaj pameti bi se naredil, da ima kmečko pamet in dobil bi volitve...no a ima kaj pameti?? zdaj bo le sluga Janši..hi hi hi!!

  • privat 08:31 23.januar 2012.

    pa kaj dobijo plačo??za nedelo?? mat so dobri v prevarah!!Zato hočemo nove volitve in nove ljudi...novo vlado,nov parlament,nove občine...stare stavbe pa zapreti in narediti muzeje kuropcij!!

  • Mr.Bean 10:36 19.januar 2012.

    Preveč demokracije je v tej državi. Malo diktature ne bi škodovalo in sicer ukinitev plač vsem poslancem vse dotlej ne sestavijo vlado.