Slovenija
62 ogledov

Türk: Huda Jama drugorazredna tema

V uradu predsednika države Danila Türka zagotavljajo, da je dvigalo namenjeno lj Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk je dejal, da ne bo govoril o drugorazrednih temah, ko so ga vprašali, ali se bo poklonil žrtvam povojnih pobojev v Barbara rovu pri Laškem.
"Danes sem tu zaradi prvorazredne teme, zato o drugorazrednih temah ne bom govoril," je pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena odgovoril predsednik države Türk na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem.

Glede očitkov, da se državni vrh ne odziva na razkritje zločinov iz časa po drugi svetovni vojni, je predsednik republike dejal, da bo našel čas, ko bo odgovoril tudi na to. "Rad pa bi ponovil, da sem danes tu zaradi prvorazredne teme in o drugorazrednih temah ne bom govoril," je dodal.

Na vprašanje, ali so povojni poboji drugorazredna tema, je predsednik republike odvrnil, "da politične manipulacije okrog tega so" . Na dodatno vprašanje, da so "vendar v rovih tudi ženske" , je Türk odvrnil, da tega še ne vemo in da "naj to raziščejo ljudje, ki raziskujejo" .

Peterle meni, da pri zločinih ne smemo imeti dvojnih meril.  ©  IFP

 
Peterle: Zločin je zločin
Kot je znano, je evropski poslanec Lojze Peterle danes dejal, da bo nenavadno, "če se bo žrtvam prej poklonila delegacija hrvaške vlade kot slovenski predsednik" . Evropski poslanec pričakuje, da bo Türk na strani spoštovanja, resnice in pravne države, "ne pa na strani politične opcije, ki je kriva za to, da do teh zločinov nismo razvili pravega odnosa" .

"Ne moremo obžalovati zločinov v Srebrenici , tukaj pa se delati, kot da tega ni bilo. Zločin je zločin in ne moremo se različno obnašati na isto temo," še meni Peterle. Priče smo potiskanju odgovornosti zunaj takratnega režima v Sloveniji, čeprav so pri nas vladali Slovenci, je prepričan. "Ta jama je eden od izrazov nečloveškega ravnanja z ljudmi po 2. svetovni vojni, ki so bili mučeni in umirali v velikem trpljenju," je poudaril evropski poslanec.

Vse žrtve je treba sprejeti, čeprav je sprava o tem težka, meni Ljubica Jelušič. © BOBO

 
Jelušičeva: Za poboje ni opravičila
Tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič je prepričana, da za maščevalno, izvensodno in naklepno pobijanje ljudi po vojni ni opravičila. "Žrtve vojne in povojne morije je treba enkrat dokončno sprejeti za svoje, pa čeprav je sprava o tem še tako težka," je dejala na prireditvi ljubljanskega mestnega odbora ZZB NOB v Cankarjevem domu.

V svojem govoru je opomnila, "da so si bili padli v vojni, pobiti in usmrčeni na vseh straneh enaki v tem, da jim ni bilo dopuščeno živeti; da so ustvarjali prihodnost, ki jo niso nikoli živeli; ter da so prihodnost tudi v njihovem imenu kovali tisti, ki so po vojni gradili poti v novo življenje. In včasih na žalost tudi v novo smrt".

Slavoj Žižek trdi, da so povojni poboji podobni Stalinovim čistkam. © sourcename

 
Žižek: Levica zamudila priložnost
Filozof Slavoj Žižek je prepričan, da je imela levica v 90. letih prejšnjega stoletja veliko priložnost za zmeraj razrešiti težavo povojnih pobojev, a jo je zamudila. "Obnašala se je kot na pol kriva, namesto da bi razložila, kako je do njih prišlo," je dejal.

Po njegovih besedah so povojni poboji fenomen, podoben Stalinovim čistkam, "ki se ga ne da razložiti preprosto na ravni neke hudobne oblasti" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.