Slovenija
6 ogledov

Türk in Cvikl za dvigalo 120 tisočakov

Do konca meseca bo v predsedniški palači že stalo stekleno dvigalo. Žurnal24 main
S ceno dvigala, ki ga v palači gradita Türkov urad in Cviklov sekretariat, bi lahko zagotovili 284 plač v Muri.

Kljub napovedanemu državnemu varčevanju v predsedniški palači za 120 tisoč evrov raste novo dvigalo. V načrtu je že od leta 2005, denar zanj pa je prinesel šele prvi letošnji rebalans, ki je veljal za varčevalnega, saj so ga zahtevale otežene gospodarske razmere.

 

Letos zasedali 11 ur

Svet za invalide, ki bo po postavitvi dvigala lahko zasedal v palači, se je letos sestal petkrat. Sodeč po zapisnikih na spletu, so zasedali skupaj 11 ur. Štiriurni najem konferenčne dvorane v hotelu Lev, ki ima dostop za invalide, stane 300 evrov.

Za invalide, pravijo Türkovi
Dvigalo bo zgrajeno konec meseca. Sodeč po odgovorih urada predsednika republike Danila Türka in vladnega urada za komuniciranje (Ukom) ga ne bodo veliko uporabljali in ga potrebujejo za goste.

Gradijo ga, tako pravijo, zaradi invalidov. "Spoštovanje pravic invalidov je po našem mnenju temeljnega pomena, saj je izraz skrbi za ljudi in odraz civiliziranosti družbe," so Türkovi pojasnili, čemu dvigalo. Dodajajo, da je dostopnost objektov, v katerih delujejo državni organi, eno od načel konvencije o pravicah invalidov, ki smo jo ratificirali aprila lani.

Žal nam niso sporočili tudi, koliko tovrstnih obiskov sploh imajo. Dejstvo je, da predsedniška palača ni upravna enota, dostop državljanov vanjo pa je strogo omejen.

Dvigalo do Cviklovih vrat
V zgradbi od visokih politikov domuje zgolj Türkov urad, medtem ko predsednik vlade Borut Pahor uporablja prostore čez cesto, ki dvigalo že imajo. Vlada ima v vrhnjem (drugem) nadstropju zgolj generalni sekretariat, ki ga vodi Milan M. Cvikl. Ta je tudi izvedel postopek javnega naročanja, med katerim se je zgodila bistvena sprememba: dvigalo mora biti zdaj stekleno, zaradi česar so rok za oddajo ponudb za en teden podaljšali. Financiranje dvigala si Türkov urad in Cviklov sekretariat delita; z davkom bodo prvi odšteli 80, drugi pa 40 tisočakov.

 

Jankovićev gradbenik

Energoplan, ki Türku in Cviklu postavlja dvigalo, sicer velja za hišnega gradbenika Mercatorja iz časov Zorana Jankovića. Od leta 2000 do 2007 so zgradili Mercator centre v Pulju, Zagrebu, Kosezah, Celju, Domžalah, Župi Dubrovački, Karlovcu, Čakovcu, Djakovem, Kranju, Zadru, Zemunu, Šiški in Kopru ter ljubljansko Supernovo.

Na uradu vlade za komuniciranje so potrebo po dvigalu pojasnili: "Z dvigalom bo invalidom omogočen dostop do sejnih dvoran v prvem in drugem nadstropju. Poleg tega se v vladni palači odvijajo protokolarni dogodki na najvišji ravni, tako za kabinet predsednika vlade kot urad predsednika republike."

Zanimivo je, da je v časih pred krizo svet za invalide, ki sicer deluje pod okriljem ministrstva za delo, zasedal v prostorih katerega od ministrstev ali zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Letos so se sešli petkrat, lani dvakrat, v letu 2007 šestkrat, leto prej sedemkrat, v letu 2005 pa petkrat.

Ne morejo pomagati murašem
Urad ne more finančno pomagati ljudem, ki so izgubili službo v Muri, pravijo Türkovi. In dodajajo, da je bilo za gradnjo dvigala "v postopku javnega naročanja kot najugodnejši ponudnik izbrano slovensko podjetje Energoplan, ki bo s sredstvi, ki jih bo od urada prejelo za investicijo, lahko zagotovilo plače svojim delavcem".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.