Slovenija
50 ogledov

Türk: "Ljudje bi dali svoja življenja"

proslava ob dnevu slovenske vojske
1/36
Žurnal24 main
Pred 20 leti se je v dveh učnih centrih teritorialne obrambe (TO) začelo obvezno služenje vojaškega roka. "Ljudje so bili pripravljeni za zaščito svojih idealov dati življenja," je izpostavil predsednik Türk.
Ljudje so bili pripravljeni za zaščito svojih idealov dati življenja.
Danilo Türk

Slovenska vojska (SV) 20. obletnico svojega delovanja obeležuje z osrednjo slovesnostjo v vojašnici Cerklje ob Krki, na kateri je bil osrednji govornik predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Danilo Türk. Slednji je ob okrogli obletnici podelil priznanje zlati red za zasluge.

"Pred dvajsetimi leti so bile prav tu koncentrirane močne letalske sile jugoslovanske armade, ki so ogrožale ozemlje Slovenije. V naši osamosvojitveni vojni pa so enote TO nevtralizirale to nevarno silo," so bile prve besede predsednika. "Ljudje so bili pripravljeni za zaščito svojih idealov dati življenja. Padla je prva civilna žrtev v procesu osamosvajanja."

Po njegovih besedah je varnostna kultura del naše splošne kulture in zato ne bi smeli dovoliti, "da bi se ena naših pomembnih značilnosti, naša samoobrambna kultura, ki se je že v zgodovinsko usodnih trenutkih večkrat manifestirala, zamrla". Ob tem je izpostavil tudi pomen povečanega prostovoljnega služenja v vojski.

"Ljubica, zamenjaj Šteinerja!"
Vojaki pozivajo ministrico za obrambo k zamenjavi načelnika generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja. Sindikat trdi, da krši zakonodajo in pravice vojakov. Več si preberite TUKAJ.

Vsem, ki sestavljajo SV, je izrekel tudi priznanje ob zavedanju, da so v minulih letih kljub pomanjkanju sredstev naredili enako ali več. "Hkrati pa se moramo vselej kritično ozirati k sebi in se spraševati, kaj smo dolžni storiti bolje," je dejal.

"Ponosni nase že 20 let"
Na slovesnosti so v čin brigadirja in prvič brigadirke SV povišali polkovnika Vojteha Mihevca in Alenko Ermenc, hkrati pa so podelili deset priznanj posameznikom in tri priznanja enotam SV, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Slovesnost je bila odprta za javnost, na njej pa je nastopil tudi Orkester SV, pripadniki enote za protokol pa so v počastitev praznika v neposredni bližini prireditvenega prostora izstrelili tri salve iz šestih topov, so še zapisali v sporočilu za javnost. Slogan prireditve ob dnevu SV je sicer "Ponosni nase že 20 let."

Začetki delovanja SV segajo v leto 1991, ko so 15. maja v dveh učnih centrih takratne TO začeli obvezno služenje vojaškega roka prvi slovenski naborniki. V 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je bilo 120 nabornikov, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180. 23. maja 1991 je prišlo tudi do prvega resnega vojaškega incidenta, imenovanega pekrski dogodki, ki so ga sprožili pripadniki JLA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.