Slovenija
33 ogledov

Türk na tesno s Pahorjem

Volitve anketa Žurnal24grafika
Volitve 2012. Če bi se odločile v prvem krogu, bi slavil Türk. Izvolitev. Kaže, da bomo na volišča šli dvakrat.

Grafika volitve | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika
Če bi bile volitve predsednika države v nedeljo, bi se v drugi krog uvrstila Danilo Türk in Borut Pahor, je pokazala javnomnenjska anketa, ki jo je za Žurnal24 po spletu 8. in 9. oktobra na vzorcu 505 ljudi opravil Valicon. Zagotovo bi volila slaba polovica volilcev med 18. in 65. letom.

Zver lahko pride v drugi krog

“Skrajni domet Milana Zvera je drugi krog, vendar to ni odvisno od njega, ampak od njegovih tekmecev. Skrajni domet Pahorja je zmaga, vendar je to malo verjetno,” rezultate komentira Andraž Zorko iz Valicona. Volilci, ki so se v naši anketi odločili za katerega od kandidatov, ki na volitvah naposled ne bo kandidiral, bi se delno prerazporedili in delno ostali doma, meni Zorko.

Volilce so vprašali tudi, kako pomembno jim je, da na volitvah ne zmaga kandidat levice ali desnice. Kar 79 odstotkov jih je odgovorilo, da jim to ni pomembno, 15 odstotkom je pomembno, da ne zmaga desnica, šestim pa, da ne zmaga levica. Zorko pravi, da so ti odstotki nizki, vendar zaradi njih v Sloveniji, ko se glasuje proti nekomu, vedno zmaga kandidat levice. Pravi, da je bilo tako tudi na predsedniških volitvah, ko je Türk v drugem krogu suvereno premagal Lojzeta Peterleta, čeprav je v prvem krogu le za las prehitel kandidata levice Mitjo Gasparija. “Vprašanje je, ali ima Pahor dovolj moči, da bi bil anti Türk. Zelo jasno je zakoračil na desno stran volilnega telesa, kar pa je hoja po robu,” ocenjuje Zorko.

Kampanja z malo vpliva

Na vprašanje, kaj bo odločilno pri odločitvi, je v anketi največ vprašanih (28 odstotkov) odgovorilo, da jim je najpomembneje, da je izbrani kandidat še najboljši od vseh, s 24 odstotki odgovorov sledijo izkušnje kandidata in z 18 odstotki podobnost kandidatovih interesov z volilčevimi. Le šest odstotkov vprašanih je odgovorilo, da na odločitev vpliva politično prepričanje kandidata, in enako, le šest odstotkov, da nanjo vpliva volilna kampanja kandidata.

Volitve grafika | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika
Če zmaga kandidat, ki mi je najbližje, bom živel ...

Večina vprašanih v naši anketi meni, da bodo živeli enako, četudi bo zmagal kandidat, ki jim je najbližje. Zorka to ne preseneča. Pravi, da se volilci že zavedajo, da je predsednik države “kralj na dvoru v kraljevini, ki ne obstaja”. Hkrati so vprašani kot najpomembnejše vprašanje letošnje uradne volilne kampanje najprej najpogosteje omenjali gospodarsko oziroma ekonomsko krizo (41 oziroma 18 odstotkov odgovorov). Razkol med levico in desnico je najprej omenilo le 15 odstotkov vprašanih.

Komentarjev 12
  • Scott 00:26 20.oktober 2012.

    Veliko vas piše,da bo ob 19h vse jasno???Na zadnjih volitvah ni bilo tako!Če se jim tudi tokrat zalomi pri goljufanju,prirejanju rezultatov kot na zadnjih volitvah,rezultatov takrat pač še ne bo.?Ponovno se nam lahko zgodi kak Tržič.?

  • privat 20:43 17.oktober 2012.

    ti ljudje pa res nimajo nič spoštovanja do države do svojega naroda ..do sodržavljanov!! Po putinu putin!

  • privat 04:41 16.oktober 2012.

    po moje to naredi neka tajna služba..kdo pa sploh še njega hoče gledati??