Slovenija
32 ogledov

Turk: sindikat ne postavlja, temveč išče

Žiga Turk Anže Petkovšek
Sindikat vzgoje in izobraževanje (Sviz) ministra Žigo Turka poziva, naj prepreči destruktivne posege v pravice ali pa odstopi. Turk jim odgovarja: niste vi tisti, ki postavljate ministra, vaša naloga je iskanje kompromisa.

Minister za izobraževanje Žiga Turk je v odzivu na zahtevo Sviza po njegovem odstopu dejal, da Sviz ni tisti, ki izbira ministre. "Naloga Sviza je, da je konstruktiven in da pomaga iskati rešitve," pravi minister in dodaja, da je do zdaj to konstruktivnost pogrešal. Po njegovem mnenju je mogoče najti rešitve, da odpuščanj v šolstvu ne bo.

Turk dodaja, da svoj resor obvladuje kljub njegovi velikosti, da pa je morda ravno zaradi tega za koga "moteč". Na napovedi o stavki pa pravi, da je to sicer legitimno, a "ne pričakujem, da bi se kakšen denar našlo na cesti ali da bi cesta pomaga graditi dialog". O konkretnih številkah ljudi, ki bi lahko v šolstvu ostali brez dela, sicer ni želel govoriti, po njegovem je to odvisno od načina, kako bi uvedli kleščenje predvidenih sredstev za šolstvo. Morda odpuščanj sploh ne bo, dodaja.

Minister pa je danes zagotovil, da glasbene šole ostajajo, a bodo deležne varčevanja kot vsi drugi deli šolskega sistema.

Sviz že rožlja s stavko

Po današnji izredni seji glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), na kateri so sprejeli stališče do vladnih napovedi o odpuščanju oziroma zniževanju plač zaposlenih v izobraževanju, znanosti in kulturi v prihodnjem letu, so v sindikatu odločeni, da bodo delovna mesta branili z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi. Lahko se zgodi tudi, da bo glavni odbor Sviza predlagal stavko. Kot pravijo, so odločeni, da bodo delovna mesta branili z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi.

Komentarjev 4
  • feferon 16:28 06.december 2012.

    Prelagam, da tisti, ki ne želijo delati za ta denar lepo prepustijo delo tistemu, ki bo za ta denar z veseljem delal. Kes se imajo sami za zelo sposobne, bodo takoj dobili službo....

  • privat 08:16 14.oktober 2012.

    res pa je da je šolstvo potrebno preluftati in reorganizirati....

  • privat 08:10 14.oktober 2012.

    sindikati samo igrajo igro..v korist skorupiranih politikov..!naloga sindikata je zrušiti režim fašistov in uspostaviti pravico po meri človeka! Vse drugo se bo preganjalo in sodilo¨!!!