Slovenija
24 ogledov

Türk spet vabi na sestanek

sestanek kandidati janša Saša Despot
Türk v četrtek in petek v nova posvetovanja za preprečitev referendumov.

Predsednik republike Danilo Türk je v četrtek na sestanek povabil predstavnike Pozitivne Slovenije, Sindikata KNG in predsednika DZ Gregorja Viranta. Na srečanje v petek pa je povabil premiera Janeza Janšo, so za STA pojasnili v uradu predsednika republike.

S tem Türk nadaljuje posvetovanja s pobudniki referendumov, državnim zborom in vlado, na katerih bi našli rešitev, s katero bi se izognili referendumoma o zakonih o t.i. slabi banki in Slovenskem državnem holdingu, ki jih je začel minuli četrtek.

Takrat sta bila na skupnem sestanku prisotna tudi Borut Pahor in Milan Zver kot kandidata za predsednika republike, sklenili pa so, da bodo v naslednjih dneh naredili vse, kar je mogoče, da bi se izognili referendumom. Naslednji krog posvetovanj so sicer napovedali že za minuli ponedeljek, vendar pa so v uradu predsednika vlade pojasnili, da je predsednik omenjene deležnike povabil na posamične sestanke, medtem ko datuma skupnega sestanka še ni.

Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o Slovenskem državnem holdingu je vlada uvrstila med pet ključnih ukrepov za izhod iz krize. Nad obema zakonoma visi grožnja z referendumom.

Sindikat pred zbiranjem podpisov

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) bo tako lahko v odsotnosti dogovora s finančnim ministrstvom o umiku referendumske pobude že prihodnji ponedeljek začel zbirati 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Pogajanja sicer že potekajo, a na ministrstvu so v torek izrazili razočaranje, ker je sindikat začel postavljati drugačne pogoje kot v prvem krogu pogovorov pred zapletom z manjkajočimi podpisi.

Referendum o holdingu pred US

Referendumsko zahtevo za zakon o Slovenskem državnem holdingu pa je vložila skupina 30 poslancev, večinoma iz PS. Koalicija je v DZ izglasovala zahtevo za ustavno presojo te referendumske pobude, ustavni sodniki pa naj bi začeli vprašanje obravnavati v četrtek.

Manevrskega prostora za dogovor v izogib novima referenduma je tako še nekaj, predsednik Türk pa se je v dogajanje vključil že takoj po vložitvi zahteve za referendum o državnem holdingu, a mu je ključne akterje za isto mizo uspelo zbrati šele minuli četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.