Slovenija
2651 ogledov

Dars izbral izvajalca za gradnjo predora

Predor Karavanke Dars
Dars je končal pogajanja s tremi ponudniki za gradnjo druge cevi predora Karavanke.

Najnižjo ponudbo so znova dali v turškem Cengizu. "Zmagali smo na razpisu," je po pogajanjih novinarjem dejal glavni pogajalec družbe Mohamed Cengiz in dodal, da čakajo, da začnejo dela s slovenskimi podizvajalci čimprej.

Po današnjih pogajanjih, ki so bila neuradno končana po prvem krogu, bo treba počakati na končno odločitev Darsa. Takrat bodo znane tudi zadnje cene vseh treh ponudnikov, ki so se potegovali za gradnjo predora. Darsov sklep o izbiri izvajalca mora potrditi uprava, ki mora pridobili še soglasje nadzornega sveta. Nato ga bodo vročili današnjim pogajalcem, ki imajo osem delovnih dni časa za pritožbo, zadnjo v tem postopku.

Po optimističnem scenariju bi bil lahko sklep pravnomočen do konca leta, z izbranim gradbincem pa bi lahko Dars pogodbo podpisal po novem letu. Pritožba bi postopek podaljšala za približno mesec dni. V Cengizu ne glede na to računajo, da bi pogodbo lahko podpisali še letos. "Mislim, da jo bomo lahko podpisali do konca tega meseca," je dejal Mohamed Cenzig, ki je v družbi odgovoren za poslovanje na tujih trgih.

reševalna vaja karavanke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poleg Cengiza sta bila na pogajanja z Darsom vabljena še konzorcij podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi ter konzorcij podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto.

Poslovodja podjetja Implenia Avstrija Rudolf Knopf je po koncu pogajanj novinarjem dejal, da so skupaj s slovenskim partnerjem "dali vse od sebe". "A nismo bili uspešni, saj ni pogojev, da premagaš turško podjetje". Predstavniki konzorcija podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi medtem po pogajanjih izjav niso želeli dati.

Pogajalci danes niso razkrili, kakšne so bile njihove zadnje ponudbe. Ne smem povedati, ne bi bilo prav, treba je počakati Dars, je dejal Cengiz. Tudi Knopf ni želel povedati, kakšno ceno so ponudili.

Neuradno: Kolektor naj bi znižal ponudbo za 17 milijonov

Ponudba turške družbe Cengiz je bila pred pogajanji vredna 99,6 milijona evrov, ponudba konzorcija podjetij Kolektor CGP, Riko in turškega Yapi Merkezi je znašala 121 milijonov evrov, ponudba konzorcija podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto pa 121,5 milijona evrov.

Turki naj bi ponudbo po neuradnih informacijah znižali za milijon evrov na nekaj nad 94 milijoni evrov. Izhodiščna pogajalska cena naj bi bila namreč nekoliko nižja od zadnje ponujene, saj v njej niso bile upoštevane nekatere postavke. Tako naj bi Turki izhodiščno ceno nekaj nad 95 milijoni evrov znižali v enem pogajalskem krogu za milijon evrov.

Konzorcij podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi naj bi neuradno ponudbo znižali za okoli 17 milijonov evrov, konzorcij podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto pa po neuradnih navedbah Dela za šest milijonov evrov.

V Cengizu so bili že pred tem prepričani, da bo šel posel v njihove roke. Kot je dan pred pogajanji dejal predsednik podjetja Utku Gök, imajo "najboljše reference, znanje, pa tudi ceno, ki je ne more doseči nihče". Na ponedeljkovi tiskovni konferenci so napovedali, da bodo naredili vse, da bodo pri gradnji ujeli Avstrijce. 

Gradnja bo trajala pet let

Izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora je Dars začel iskati decembra 2017, a so pritožbe oddajo naročila močno zavlekle. Na Darsu računajo, da bodo pogajanja danes tudi zaključili, z njihovo odločitvijo pa se bo v drugi polovici meseca seznanil tudi nadzorni svet.

Tudi na sklep o izbiri izvajalca bo sicer še možna pritožba, tokrat zadnja.

Z vlaganjem pritožb se je zamaknila tudi sama gradnja druge cevi, katere začetek je bil predviden sredi lanskega leta. Sama gradnja naj bi sicer trajala pet let. Avstrijci so na svoji strani začeli kopati septembra lani.

Predor Karavanke Druga cev Karavank Slovenija Pri izbiri izvajalca za drugo cev možna le še ena pritožba

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Skira 13:44 03.december 2019.

    Rdeča mafija že piše pritožbo

  • Skipi 09:19 03.december 2019.

    Pozabili ste napisat da je po tem krogu pogajanj še vedno ožna pritožba ki jo bosta oba slovenska gradbinca tudi dala. Sicer pa glede na cene sploh ne vem zakaj pogajanja ker slovenski gradbinci niti blizu ne bodo prišli. Turki ...prikaži več bodo šli do 90 milijinov to je 25 % nižje glede na Kolektor. Tudi predor kot referenca jim ne bo pomagal ker za 2 tir bodo razpisi prej kot bodo tega dokončali.

  • kapibara1 09:06 03.december 2019.

    Avstrici že krepko v tunelu.. naši se pa še zmeraj pregovarjajo.. isto ko leta 45, kar naprej so iz hoste hodil.. leta 40 pa noben noter..