Slovenija
101 ogledov

Türkovo ugodje v Titovi brunarici

Predsednika smo na Brdu po naključju opazili prejšnjo soboto, ko se je tam zadrž Žurnal24 main
Koliko stane vzdrževanje Titove brunarice na Brdu, ki jo uporablja Danilo Türk, ni znano. Brez odgovora je ostala tudi večina ostalih vprašanj Žurnala24 o Türkovi uporabi brunarice.

Drnovškova uporaba protokolarnega objekta na Brdu je odmevala. Da tako imenovano Titovo brunarico uporablja tudi zdajšnji predsednik Danilo Türk, ve le malokdo.

V predsednikovem uradu o uporabi brunarice neradi govorijo. Na vprašanje, ali jo predsednik uporablja službeno, torej za sprejem gostov, ali tudi zasebno, nam je Jani Medvešek iz urada pojasnil, da "predsednik Türk opravlja funkcijo predsednika republike v vsakem trenutku. Zaradi tega ni možno razmejiti uporabe objekta na uporabo za službene ali zasebne potrebe". Medtem ko zanika, da bi predsednik brunarico uporabljal zasebno, zapiše: "Če nastanejo zasebni stroški, jih poravna predsednik republike."

Koča pri petem jezeru je po podatkih urada poleg predsedniške palače edini objekt, ki je Türku ves čas na voljo za opravljanje nalog predsednika republike.
© Delo

 

Türka na Brdo občasno spremlja soproga. V brunarici je že priredil srečanja z nekaterimi tujimi visokimi gosti, sicer pa, tako Medvešek, "objekt predsednik uporablja zlasti za pripravo na načrtovane aktivnosti".

38.795 evrov
Toliko je Urad predsednika Republike Slovenije plačal za obnovo brunarice, Jani Medvešek iz urada pa nam je napisal, da je glavnina šla za obnovitev talnih oblog. Če bi obnova stala 1.205 evrov več, bi morali izvajalca izbrati z javnim razpisom.

Notranjost brunarice © Delo

 

Vprašanja, na katera nismo prejeli odgovora
• Kako pogosto predsednik prihaja na Brdo? (Prosimo za seznam vseh njegovih obiskov v tem mandatu.)
• Ali predsednik na Brdu tudi prespi?
• Kakšni so stroški predsednikove uporabe objekta? Iz katere postavke jih krijete?
• Ali za predsednikovo oskrbo v času bivanja na Brdu skrbi JGZ Brdo?

Objekt vzdržuje Javni gospodarski zavod protokolarne storitve RS. Koliko vzdrževanje objekta stane, v uradu ne želijo povedati. Pravijo, da "uporaba objekta ne povzroča nobenih stroškov". © Delo

 

Obnova tal vprašljiva/P. J.
Se vam zdi zdaj obnova tal v predsedniški brunarici na Brdu pri Kranju za 38.795 evrov nujno potrebna?
Zmago Jelinčič
, predsednik SNS: "Težko bi presojal. Glede na to, da je imel prejšnji predsednik psa, je obnova potrebna."
Darko Kranjc, predsednik SMS: "Nujno potrebna verjetno ni. Odvisno, za kaj se bo predsedniška brunarica uporabljala."
Cveta Zalokar Oražem, Zares: "O tem bi težko sodila. Razmisliti je treba, katera dela so nujna in katera niso."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.