Slovenija
23 ogledov

Turna smučarja rešena

Reševanje je ovirala gosta megla. (Foto: Igor Zlodej, DGRS Bovec) Žurnal24 main
Reševanje turnih smučarjev s helikopterjem kljub zelo gosti megli uspešno.

''Akcija  je uspešno zaključena '' je za zurnal24.si povedal načelnik Postaje gorske reševalne službe Bovec Marko Matajurc. Smučarja sta se včeraj okoli 11. ure napotila na turno smuko iz smučišča Kanin v dolino Možnice.

Popoldan pa sta na severni strani med Črnelsko Špico in Ribežni levo od Klinkonovega žleba zašla v neprehoden teren, od koder nista mogla niti sestopiti niti vrniti se, zato sta zaprosila za pomoč GRS.

Sporočila napačno lokacijo
Reševalci so bili tako v akcijo vpoklicani včeraj nekaj po 17. uri. Vendar pa sta izgubljena turna smučarja sporočila napačno lokacijo, kjer naj bi bila. 

5 članov DGRS Bovec je v večernih urah odšlo iz doline Možnice v smeri zaplezanih turnih smučarjev, kjer so nad Koriti ugotovili njuno lokacijo.

''Zaradi težavnega dostopa od spodaj, nevarnosti plazov zaradi odjuge in noči so se z zaplezanima turnima smučarjema dogovorili, da noč nekako prebivakirata na mestu, kjer sta ostala,'' nam je povedal Igor Zlodej iz DGRS Bovec.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Zahtevno reševanje
''Teren je tam nevaren, strm in izpostavljen. Akcija je bila zelo težavna in zahtevna,'' je dejal Matajurc. Dodatne težave pa je povzročala tudi megla, ki je bila ravno na meji zaplezanih.

Danes okoli 09.30 ure je do smučarjev poletel helikopter le uspel s pomočjo jeklenice elektromotrnega vitla v helikopter dvigniti nepoškodovana turna smučarja in ju je prepeljal v dolino.

V dolini pa je bilo v pripravljenosti še 10 reševalcev, če ju zaradi razmer ne bi mogli rešiti in bi smučarja morali reševati klasično.

Smučarja nepoškodovana

Turna smučarja, 49-letnik iz Solkana in 48-letnik iz Tolmina, sta nepoškodovana. ''Imela sta potrebno opremo za turno smučanje, nista pa bila pripravljena za nočitev. Vendar noč ni bila prav zelo hladna, zato jima ni bilo hudega,'' pravi Zlodej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.