Slovenija
21 ogledov

Turneja za 14 tisočakov

Predsednik Türk je na predavanju na London School of Economics (LSE) publiko uvo Žurnal24 main
Predsednikova pot. Samo za Linxairovo letalo v Oxford in London so plačali 14.555 evrov.

Drago. Predsednik republike Danilo Türk je konec novembra potoval v Veliko Britanijo. Viri so nas opozorili, da je za predavanje in manj pomembna srečanja s seboj peljal nenavadno veliko delegacijo.

Od 300 do 900 evrov
Na noč. Türkova delegacija je bila nastanjena v londonskem hotelu The Royal Horseguards. Podatki, koliko so za to plačali, naj bi bili znani, ko prejmejo vse račune. Cene sob v omenjenem hotelu s petimi zvezdicami so, sodeč po spletni strani, od 327 do 935 evrov na noč.

Po podatkih, ki so nam jih posredovali predsednikovi, je iz Slovenije na pot krenilo kar devet ljudi. Predstavnika protokola in varnostne službe že dan prej.

Zasebno letalo

V Türkovem uradu so nam pojasnili, da jih je najem letala pri Linxairu stal 14.555 evrov. Podatkov o stroških letališč niso poslali, so pa iz Oxforda v dobrih 80 zračnih kilometrov oddaljeni London leteli kar z letalom. S spletne strani nacionalnega letalskega prevoznika razberemo, da najcenejša vozovnica iz redne, neakcijske ponudbe s takso stane 320 evrov. Podatkov za prvi razred sicer ni na spletu.

Türk se je v sklopu delovnega obiska sestal tudi s predsednikom spodnjega doma britanskega parlamenta Johnom Bercowom. Nekdanji diplomat Milan Orožen Adamič ocenjuje, da je “to v diplomatskem jeziku nenavadno. Predsednik države bi se moral srečati z nekom, ki je v njegovem rangu. Ob tem pa bi se seveda lahko sestal tudi z drugimi.” Vprašljivo se mu zdi tudi, da je šel predsednik v Veliko Britanijo predavat. “To je bolj ali manj zasebna zadeva,” pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.