Slovenija
15 ogledov

Turnška slovesno umestili

(Foto: null) Žurnal24 main
V stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru so umestili novega mariborskega nadškofa in metropolita Marjana Turnška.

Slovesno somaševanje je vodil predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, glavna somaševalca pa sta bila upokojeni nadškof Franc Kramberger in novi metropolit Marjan Turnšek.

Nadškof Stres se je v svojem nagovoru najprej zahvalil prvemu mariborskemu nadškofu metropolitu Francu Krambergerju za ves njegov dolgoletni trud, potem ko je pred več kot 30 leti v težkih razmerah sprejel vodstvo takratne mariborske škofije.

"Čeprav so zahtevne okoliščine tokrat drugačne in imajo druge vzroke, kakor so jih imele pred tremi desetletji, je temeljna drža novega pastirja ista: zvestoba veri v Jezusa Kristusa in zaupanje vanj," je dejal ljubljanski nadškof metropolit.

Turnšek vodenje mariborske nadškofije prevzema v času njene največje krize, zlasti na finančnem področju, čeprav je dosedanji nadškof Kramberger ob menjavi na čelu nadškofije zanikal, da bi ga v odstop nagovorili zaradi finančnih težav nadškofije.

Zatrdil je, da se je za odstop odločil sam, povezan pa naj bi bil izključno z dopolnjenim 75. letom starosti, ko škofi ordinariji po vatikanskih predpisih zaprosijo za razrešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.